Elif Çarman
Kişniş hem yaprakları hem de tohumlarıyla yüzyıllardan beri gerek mutfaklarda gerekse geleneksel tıpta kullanılan bitkidir. Kalsiyum engini olan kişnişin sağlığa birçok faydası bulunuyor. cilt sorunlarından sindirim sağlığına kadar çoğu rahatsızlığın tedavisinde kullanılır.
Dünyaca ünlü şeflerin yemeklerinden sürekli tercih ettiği kişniş tohumu, sadece lezzetiyle değil sağladığı faydalarla da biliniyor. Kişniş tohumu, kozmetikten ilaç sektörüne kadar farklı tüketim alternatifleriyle pek çok fayda sağlıyor. Peki kişniş tohumunun faydaları nelerdir, kişniş tohumu ne işe yarar? İşte kemikleri beton gibi güçlendiren kişnişin faydaları...
KİŞNİŞİN FAYDALARI
Sindirim sağlığını destekler
Antispazmodik özellikleri sayesinde kişniş tohumu bağırsak hareketlerini düzenler. İshal gibi bağırsak sorunlarını hafifletebilir.
Kan şekerini dengeler
Kişniş tohumu tüketmek kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Bu sebeple kişniş tohumu, tokluk hissi sağlar.
Kolesterolü düşürür
Kişniş tohumu, kötü kolesterol seviyesini azaltır ve iyi kolesterol seviyesini artırmaya yardımcı olur.
Antioksidan kaynağı
Kişniş tohumu, serbest radikallerle savaşan güçlü antioksidanlar içerir. Bu sayede kişniş tohumu tüketmek, hücrelerin yaşlanma sürecini yavaşlatır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Antibakteriyel ve antifungal özellikleri sayesinde kişniş tohumu, bağışıklık sistemini destekler. Düzenli kullanımda enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
Hormonları düzenler
Kişniş tohumu tüketmek özellikle kadınlarda hormon dengesini sağlamaya yardımcı olur. Böylece adet döngüsünü düzenler.
KİŞNİŞ TOHUMU NASIL TÜKETİLİR
Kişniş tohumunu çay, baharat, yağ, suda bekleterek, toz halinde veya yoğurda karıştırarak şeklinde tüketebilirsiniz.
Çay olarak:
1-2 çay kaşığı kişniş tohumunu ezerek ya da bütün halde sıcak suya ekleyin. 5-10 dakika demleyin ve süzerek tüketin. Sindirim sorunları için etkili bir yöntemdir.
Baharat olarak:
Kişniş tohumları, öğütülerek veya bütün olarak yemeklere eklenebilir. Özellikle et, sebze yemekleri ve çorbalara lezzet katmak için kullanılır.
Yağ:
Kişniş tohumu yağı, topikal olarak cilt üzerinde kullanılabilir veya az miktarda içilerek sağlık desteği sağlayabilir.
Suda bekleterek:
Bir gece boyunca suya bırakılan kişniş tohumları, sabah süzülerek içilebilir. Bu yöntem detoks ve metabolizma hızlandırıcı etkiler için önerilir.
Toz halinde:
Toz haline getirilmiş kişniş tohumu, smoothie'lere, yoğurtlara veya tatlılara eklenerek tüketilebilir.
Yoğurtlu olarak:
Kişniş tohumları haşlandıktan sonra yoğurtla karıştırıp yenilir. Böylece kişnişin etkisi 10 katına çıkar.