Kemik ve kasların ilacı magnezyum

Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre yüzde 80'e yakınımız, magnezyumu yeteri kadar da tüketmiyor. Peki, magnezyum vücut için neden önemli? Sağlık için önemli bir element olan magnezyumun faydaları ve hangi besinlerde bulunduğu haberimizde...

Vücut için önemli bir element olan magnezyum enerji, kemik ve kaslar açısından mutlaka tüketilmesi gerekiyor. Vücudumuz tarafından üretilmeyen magnezyumu birçok sebzeden ve meyveden almanız mümkün.

Alem Dergisi'nde yer alan habere göre yetişkin bir insanda ortalama 24 gram bulunan magnezyum; sağlığımız için oldukça büyük bir öneme sahip olmasına rağmen vücudumuz tarafından üretilemeyen bir element. Üstelik Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre yüzde 80'e yakınımız, magnezyumu yeteri kadar da tüketmiyor. Peki, magnezyum neden bu kadar önemli? Magnezyumun faydaları neler?

MAGNEZYUM: "ENERJİ SAĞLIYOR, HÜCRELERİ SAĞLIKLI TUTUYOR, KAN BASINCINI DÜZENLİYOR"

Vücudumuzda 300'den fazla enzimin çalışmasında kilit bir role sahip magnezyum; enerji sağlıyor, hücreleri sağlıklı tutuyor, kan basıncını düzenliyor, kemik ve kasları güçlendiriyor, protein sentezi ve enzim sistemi aktivitesinde büyük bir rol oynuyor.

"VÜCUDUMUZDA MAGNEZYUM REZERVLERİNİ SÜREKLİ OLARAK YENİLEMEMİZ GEREKİYOR"

Stres, kafein, şeker ve alkol ise vücutta magnezyumun azalmasına neden oluyor. Eksikliğinde uykusuzluk, halsizlik, iştahsızlık gibi gündelik yaşamı aksatan birçok problem baş gösteriyor. Bu yüzden sağlıklı bir yaşantı için vücudumuzda, magnezyum rezervlerini sürekli olarak yenilememiz gerekiyor.

MAGNEZYUM TAKVİYESİ NASIL ALINIR?

İlk olarak magnezyumu, cildin absorbe edici gücünden yararlanmak adına yağ şeklinde alabilirsiniz. Magnezyum yağı, aslında magnezyum klorürlerinin suyla karıştırılmış halidir. Bu karışımı evde hazırlayabileceğiniz gibi hazır olarak da satın alabilirsiniz.

Magnezyum yağını, temiz ve ölü deriden arındırılmış bir cilde uygulamak çok önemli. Bu yüzden duşa girmeden önce gözeneklerinizi açmak için kuru fırçalama tekniği ile (Kuru fırçalama tekniği ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz) cildinizi fırçalamanızı tavsiye ederiz. Ardından duştan sonra temiz ve arındırılmış cildinize, sprey şişeyle sıkıp masaj yoluyla yedirebilirsiniz.

Magnezyum yağını uyguladıktan sonra 30 dakika, emilimin gerçekleşmesi için beklemelisiniz. Aceleniz olduğu günlerde direk, ağrıyan kaslarınızın üstüne ya da emilimin en hızlı gerçekleştiği ayak tabanlarınıza uygulayabilirsiniz.

"EPSOM TUZLARI YÜKSEK ORANDA MAGNEZYUM İÇERİR"

İkinci bir yol olarak magnezyum sülfat sülfür ve oksijen içerdiği için epsom tuzlarını kullanabilirsiniz. Sıcak bir küvetin içine iki üç kaşık epsom tuzu ilave edip, soğuyana kadar içerisinde kalabilirsiniz. Epsom tuzları yüksek oranda magnezyum içermesinin yanı sıra, cildinizi ölü hücrelerden arındırır, pürüzsüzleştirir ve nemlendirir.

"KOYU YEŞİL SEBZELER, AVOKADO VE ÇİKOLATA MAGNEZYUM YÖNÜNDEN ZENGİN"

Üçüncü bir yol olarak da magnezyumu gıda yoluyla alabilirsiniz. Koyu yeşil sebzeler, kakao, avokado, fındık, fıstık, badem, kereviz, pazı, hurma, siyah turp, pırasa, muz, ayçiçeği, havuç, bitter çikolata ve kuşkonmaz gibi gıdalar magnezyum açısından oldukça zengin gıdalardır. Besinlerdeki magnezyumun ortalama %40-60'ı vücut tarafından emilir ancak bazı gıdaların içerisindeki maddeler magnezyumun emilimini zorlaştırabilir. Dolayısıyla besin yoluyla magnezyum takviyesi almak isterseniz beslenme düzeninizi doğru oluşturmanız gerekir.

"GÜNLÜK MAGNEZYUM ALIMI 280-350 MG ARASI DEĞİŞİYOR"

Dördüncü bir yol olarak magnezyumu tablet yoluyla alabilirsiniz. Dünya Sağlık Teşkilatı'na (WHO) göre, insan vücudunun günde ortalama 280-350 mg arası magnezyuma ihtiyacı vardır. Ancak bu oran kişiden kişiye göre değişebildiği için en doğrusu doktor kontrolünde günlük miligram dozunuza karar vermelisiniz.

MAGNEZYUM TAKVİYESİNİ NE ZAMAN ALMALISINIZ?

Magnezyum, kasların gevşetilmesinde ve toksinlerin atılmasında oldukça yardımcıdır. Enerjinizi tazelemek ve dönüştürmek adına spor sonrası alabilirsiniz.

"MAGNEZYUM İLE UYKUYA GEÇİŞİNİZİ KOLAYLAŞTIRABİLİRSİNİZ"

Vücuttaki stresi azaltmasının yanı sıra sinirleri de gevşetme özelliğine sahip olduğu için yatmadan önce alarak uykuya geçişinizi kolaylaştırabilirsiniz. Sabah aç karnına ya da günün herhangi bir saati de alabilmeniz mümkün. Vücudunuzu en iyi siz tanıdığınız için, hangi zaman dilimi sizin için uygunsa o zaman almalısınız.

Önemli Not: Magnezyum takviyesi alırken doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Cildinizde bir hassasiyet olabilir ya da kronik bir rahatsızlığınız varsa magnezyum takviye miktarınızda değişiklikler gerekebilir.