Kelle paça değil: Bağışıklığı çelik gibi yapan çorba buymuş

Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklara karşı genelde kelle paça çorbası öneriliyor. Hatta Canan Karatay gibi birçok hekim de tavsiye ediyor. Fakat herkes kelle paça çorbasını sevmiyor. Bu çorbayı sevmeyenler için Osmanlı saray mutfağında bir geleneksel çorba var ki soğuk havalarda hastalıklara kalkan oluyor, enerji veriyor, bağırsak dostu probiyotik etkisiyle bağışıklığı güçlendiriyor. İşte Osmanlı saray mutfağından gelen bağışıklık çorbası…

HATİCE GÖVENÇ

Kış aylarında soğuk algınlığı ve gripten korunmanın yolu genellikle kelle paça ya da mercimek çorbasından geçiyor sanılır. Ancak uzmanlar, bağışıklık sistemini çelik gibi yapan asıl gücün tarhana değil, Osmanlı'dan günümüze ulaşan "kemik iliği ve sebzelerle yapılan toyga çorbası" olduğunu söylüyor.

TOYGA ÇORBASININ FAYDASI NE?

Yoğurt, buğday ve nohutla hazırlanan toyga çorbası; içeriğindeki probiyotikler, çinko, magnezyum ve doğal antibiyotik etkili bileşenler sayesinde vücudu hastalıklara karşı adeta zırh gibi koruyor. Ayrıca bağırsak florasını desteklediği için sindirimi düzenliyor, enerjiyi artırıyor ve soğuk kış günlerinde üşümeyi azaltıyor.

Uzman Diyetisyenler, haftada en az 2 kez tüketilen toyga çorbasının; özellikle çocuklar, bağışıklığı zayıf yetişkinler ve kış hastalıklarına yatkın olanlar için son derece faydalı olduğunu vurguluyor.

TOYGA ÇORBASINDA NELER VAR?

Yoğurt ve fermente tahıllar probiyotik etki sağlar.

Nohut ve buğdaydan gelen yüksek protein ve lif bağışıklığı destekler.

Kemik iliği eklenirse çinko ve kolajen miktarı artar.

TOYGA ÇORBASI TARİFİ

Buğday ve nohut haşlanır.

Yoğurt, yumurta sarısı ve un karıştırılıp çorba terbiyesi yapılır.

Kaynayan tencereye yavaşça eklenir, topaklanmaması için sürekli karıştırılır.

Üzerine kızdırılmış tereyağı ve nane eklenir.