Kedi ve köpeklere verilmemesi gereken 3 besin! Dikkat: Bunlar zehirleyebilir

Kedi ve köpeklere bazı besinlerin verilmemesi gerekiyor. Çünkü söz konusu besinler, onları zehirleyebilir. Bu nedenle iyilik yapmak isterken bilmeden kötülük yapılabilir. İşte söz konusu kedi ve köpeklere verilmemesi gereken besinler…

AKSAM.COM.TR

Okan Kabuk

Kedi ve köpeklerin bazı besinleri tüketmemeleri gerekiyor. Özellikle sokak kedilerine ve sokak köpeklerine her besinin verilmesi, en yanlış hareketlerden biri olarak değerlendirilebiliyor. Çünkü söz konusu besinler, istemeden o hayvanları zehirleyebilir.

KEDİLERE VERİLMEMESİ GEREKEN 3 BESİN

Bazı besinleri tüketmek, kedilere zarar verebilir. Bu nedenle sokakta görülen kedilere karnı acıkmıştır düşüncesi ile her besinin verilmesi, onların zarar görmesine neden olabilir. Nitekim söz konusu hayvanlara verilmemesi gereken 3 besin aşağıda yer alıyor.

Çiğ Et ve Balık: Çiğ ette ve balıkta aşırı miktarda antibiyotiğe duyarsız bakteri bulunabilir. Ayrıca aşırı yağ nedeniyle de kedilerin pankreaslarında hastalıklara sebep olabilir.

Çikolata ve Şeker: Çikolatada bulunabilen theobromine ve kafein, kediler için tehlikeli olabilir. Bu iki madde insan bedeninde kolayca sindirilebilirken, kediler için aynı durum geçerli olmuyor. Nitekim söz konusu maddeler, onlar için zehir görevi görebilir. Karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Bunun yanı sıra şeker de önerilmiyor. Çünkü şeker, o hayvanların zehirlenmesine neden olabilir.

Süt ve Süt Ürünleri: Yetişkin pek çok kedinin laktoza karşı alerjisi olabilir. Her ne kadar süt ve süt ürünlerini sevseler de mideleri için zararlı olabilir. Ayrıca süt ve süt ürünleri kusmalarına ve ishale de neden olabilir.

KÖPEKLERE VERİLMEMESİ GEREKEN 3 BESİN

Fazla olan yiyecekleri sokak hayvanlarına ikram etmek hem güzel hem de yararlı bir fikir olsa da, bu durum köpeklerin zarar görmesine neden olabilir. Nitekim bazı besinlerin hayvanlara verilmemesi gerekiyor. Ayrıca köpeklere verilmemesi gereken 3 besin aşağıda yer alıyor.

Çikolata ve Kafein: Bu ürünlerde metilksantin adı verilen madde olabiliyor. Bu nedenle köpekler bu maddeyi içeren yiyecekleri tükettiğinde; kusma ve ishal, aşırı susama, hiperaktivite, anormal kalp ritmi ve nöbet gibi problemlerle karşılaşabilirler. Ayrıca hayatlarının sona ermesi ihtimali de bulunur.

Tuzlu Yiyecekler: Aşırı miktarda tuz, aşırı susama gibi problemlere neden olabilir. Ayrıca sodyum iyonu zehirlenmesine de sebep olabilir. Bunun yanı sıra köpeklerin fazla tuzlu yiyecek tüketmiş olabileceklerinin göstergeleri arasında; kusma, ishal, titreme ve yüksek vücut ısısı gibi belirtiler sayılabilir. Ek olarak söz konusu durum, hayatlarının sona ermesine de neden olabilir. Bu sebeple evcil hayvanlara patates cipsi, tuzlu patlamış mısır ve simit gibi yiyeceklerin verilmesi önerilmiyor.

Soğan ve Sarımsak: Bu sebzeler gastrointestinal tahrişe sebebiyet verebilir. Ayrıca kırmızı kan hücresi hasarına ve anemiye neden olabilir. Bu nedenle söz konusu besinlerin tüketilmesi, köpekler için risk teşkil edebilir.

Yukarıdaki yiyeceklerin haricinde, hayvanlara zararı dokunabilecek farklı besinler de bulunuyor. Bu nedenle hayvanlara besin verilmeden önce araştırma yapılması gerekiyor. Bu sayede doğru şekilde hayvanları beslemek mümkün olabilir.