Kedi ve köpek besleyenler dikkat! Bunlar zehirleyebilir…

Kedi ve köpeklere her besinin verilmesi doğru olarak kabul görmüyor. Çünkü bazı besinler, kedi ve köpeklerin zehirlenmesi ile sonuçlanabiliyor. Bu nedenle yapılan iyilik, kötülükle sonuçlanabilir. İşte detaylar…

Kedi ve köpeklerin bazı besinleri tüketmeleri yanlış olarak görülüyor. Özellikle sokak kedileri ve sokak köpekleri beslenirken dikkatli olunmalı. Çünkü yanlış besinlerin verilmesi, zehirlenmeleri ile sonuçlanabilir.

KEDİLERE VERİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER

Kedilere besin verilirken seçilerek verilmesi tavsiye ediliyor. Bu nedenle sokakta görülen her kediye, her besinin verilmesi yanlış olarak görülüyor. Çünkü bazı besinler, kedilerin zehirlenmesi ile sonuçlanabiliyor.

Çiğ Et ve Balık: Çiğ et ve balıkta aşırı seviyede antibiyotiğe duyarsız bakteri yer alabiliyor. Öte yandan aşırı yağ sebebi ile kedilerin pankreaslarında hastalıklara neden olabiliyor. Bu nedenle verilmemesi tavsiye ediliyor.

Çikolata ve Şeker: Çikolatadaki theobromine ve kafein, kediler için tehlike içerebiliyor. Söz konusu maddeler insan bedeninde sindirilebilirken, kedilere zararlı olabiliyor. Çünkü theobromine ve kafein, kediler için zehir etkisi oluşturabilir. Nitekim karaciğer yetmezliğine sebep olabilir. Öte yandan şeker verilmesi de zehirlenmelerine sebep olabilir.

Süt ve Süt Ürünleri: Süt ve süt ürünleri, midelerine zararlı olabiliyor. Ayrıca süt ve süt ürünleri, kusma ve ishal olmalarına sebep olabiliyor.

KÖPEKLERE VERİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER

Yiyeceklerin sokak hayvanlarına ikram edilmesi güzel ve yararlı bir fikir olabiliyor. Ancak bazı besinler, köpeklerin zarar görmesine neden olabiliyor. Bu nedenle besinlerin seçilerek verilmesi öneriliyor.

Çikolata ve Kafein: Bu ürünlerde metilksantin olarak isimlendirilen madde olabiliyor. Ayrıca köpekler bu maddeyi barındıran yiyecekler tükettiğinde; aşırı susama, kusma ve ishal, hiperaktivite, nöbet ve anormal kalp ritmi gibi sorunlar yaşayabilirler. Öte yandan hayatlarının sona ermesi ihtimali de bulunur. Bu nedenle verilmemesi gerekir.

Tuzlu Yiyecekler: Aşırı tuz, aşırı susama problemini beraberinde getirebilir. Ayrıca sodyum iyonu zehirlenmesine neden olabilir. Öte yandan köpeklerin fazla tuzlu yiyecekler tüketmesi; kusma, ishal, yüksek vücut ısısı ve titreme gibi sorunlar oluşturabilir. Bunun yanı sıra hayatlarının son bulmasına da neden olabilir. Bu nedenle patates cipsi, simit ve tuzlu patlamış mısır gibi yiyeceklerin vermemesi gerekiyor.

Soğan ve Sarımsak: Bu besinler gastrointestinal tahrişe neden olabilir. Öte yandan kırmızı kan hücresi hasarına ve anemiye sebep olabilir. Bu nedenle söz konusu besinlerin köpeklere verilmemesi gerekir.

Dikkat: Yukarıdaki besinlerin haricinde hayvanlara zararı dokunabilecek farklı besinler de bulunuyor. Bu sebeple hayvanlara yiyecek verilmeden önce araştırılma yapılması tavsiye ediliyor.