Kebap, döner gibi yemeklerinizin yanını pita ekmeği ile zenginleştirebilirsiniz. Üstelik pita ekmeği tarifinde malzemeler sadece süt, yoğurt, su, un ve mayadan oluşuyor. Pita ekmeğinin püf noktası unun elenmesi ve hamurun iyi mayalanmış olmasıdır. İçerisindeki süt oldukça yumuşak bir hamur elde etmenizi sağlıyor. İştahınızı daha fazla kabartmadan işte pita ekmeği tarifi ve malzemeleri...
PİTA EKMEĞİ MALZEMELERİ
Yarım su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı su
Kuru maya (yaş maya da olabilir)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
Yeteri kadar un
PİTA EKMEĞİ NASIL YAPILIR?
Pita ekmeği için önce unu eleyin. Ardından yoğuracağınız kabın içerisine süt, yoğurt ve suyu alarak karıştırın. Daha sonra maya, tuz, toz şeker ve unu ekleyerek yoğurun.
Ele yapışmayacak bir hamur elde elde edilmesi gerekiyor. Yoğurduğunuz kabın içerisini 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlayıp, hamuru tekrar içine alıp bir saat mayalanmaya bırakın. Pita ekmeğinin püf noktası burasıdır.
Mayalanan hamuru tezgaha alıp rulo şekli verin. Ardından 6 eşit parçaya bölün daha sonra her bir parçayı 2 eşit parçaya ayırın.
Toplamda 12 parça hamur elde edeceksiniz. Bu hamurları yuvarlak şekilde açın ve daha sonra 2'şerli olarak hamurları birleştirin. Kenarlarını elinizle bastırarak kapatın, hamurun orta kısmına dokunmayın yoksa içi kabarmaz.
Yağlı kağıt serili olan tepsiye ya da yağlanmış tepsiye pita ekmeklerini dizin. Tepsinin içerisinde 10 dakika hamurları bekletin.
200 derece ısıtılmış fırında pita ekmeklerini pişirin. Ekmeklerin kabarması için fırının kapağını açmayın. Afiyet olsun...
PİTA EKMEĞİNİN PÜF NOKTALARI
Unun elenmesi
Hamurun mayalanması
Ekmekleri tepsiye dizdikten sonra bekletilmesi
PİTA EKMEĞİ NEREDE MEŞHUR?
Pita ekmeğine bazı yerlerde gobit de deniliyor. Kabarık görünen bu ekmek Arap, Suriye ve Lübnan ekmeği olarak da biliniyor. Türkiye'de de birçok yerde görmek mümkün.