AA
Kayseri'de Ramazan sofralarının vazgeçilmezi sucuk içi. Hem iftarda hem sahurda sevilen sucuk içini hazırlamak sanıldığı kadar zor değil. İşte Kayseri'nin yöresel nefis lezzeti...
AA'da yer alan habere göre kıymanın özel baharatlarla buluşturulmasıyla yapılan, sindirimi kolay karışıma sahip "sucuk içi", Kayserili ailelerin iftar sofralarında ara sıcak olarak tercih ettiği lezzetlerin başında geliyor.
SUCUK İÇİ TARİFİ
"İrişkik" adıyla da anılan, büyükbaş hayvanın döş ve boşluk kısmından çekilen kıymaya bir kilogram için 2 baş sarımsak, 2 yemek kaşığı acı toz biber, 2 yemek kaşığı tatlı toz biber, 2 yemek kaşığı kimyon, 1 yemek kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı yenibahar, yarım çay bardağı su katılarak hazırlanan sucuk içi tavada kavrularak tüketiliyor.
"RAMAZANDA SUCUK İÇİ DAHA ÇOK TERCİH EDİLİR"
Elle yoğrulan ve dinlendirildikten sonra tüketilen sucuk içinin sucuğa göre daha yağlı ve acı oranının yüksek olduğunu belirten Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Recep Bağlamış, sucuk içi tarifini şöyle anlattı:
"Kayseri, pastırma ve sucuğun anavatanı. Kayseri'de ramazan ayı geldiğinde evlerde sucuktan ziyade sucuk içi tercih edilir. Sucuk içinin sucuktan farkı baharatı biraz daha eksik, acısı fazla. Sarımsak da az kullanılır. Kayseri'de üretilen sucuk içi büyükbaş hayvanın döş ve boşluk denilen kısmından alınan etten kıyma çekilerek elde ediliyor. Özel baharatlarla yaklaşık 1 saat elle yoğrulur ve dinlendirilir. Sucuk içi biraz daha sucuğa nazaran yağlı olur. Bağırsak içerisine girmediğinden yağı kusmaz, tavada lezzete dönüşür."