Kayseri mantısı çok doyurucu ve aynı zamanda yapılışı çok kolay bir yemektir. İçi küçük kıyılmış et toplarını barındıran Kayseri mantısı iç harcıyla iştah açıcı bir lezzet sunar. Adından da anlışalacağı gibi daha çok Kayseri yöresine ait olan mantı günlük hayatta nasıl yapıldığı merak edilen konular arasında. İşte Kayseri mantısının yapılışı, malzemeleri ve pratik tarifi..
Kayseri mantısı, ülkemizin en meşhur yöresel yemeklerinden biridir. Büyük bir el işçiliği, ustalık gerektiren Kayseri mantısı, tadı ve lezzeti nedeniyle coğrafi işaret almış ve tescillenmiştir
KAYSERİ MANTISI TARİFİ İÇİN MALZEMELER
Malzemeler
1 yumurta
1 su bardağı ılık su
3 su bardağı un
Tuz
İç malzeme için
200 gr kıyma
1 küçük boy soğan
Karabiber
Kırmızı pul biber
Tuz
Üzeri için
Sarımsaklı yoğurt
80 gr tereyağı
2 yemek kaşığı domates salçası
Nane
KAYSERİ MANTISI NASIL YAPILIR?
Öncelikle su, tuz ve yumurtayı bir kasede çırpın. Çırpma işlemi tamamlandığında üzerine un ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Hamurun kıvamı çok yumuşak olursa, azar azar un ekleyebilirsiniz. Üzerini örterek 30 dakika dinlendirin.
Harcı için kullanacağınız soğanı rendeleyin ve kıymaya ekleyin. Kıyma için tuz, pul biber ve karabiber ekleyin. İsteğe göre farklı baharatlar da ilave edilebilir.
Hamuru unlanmış tezgahta açıp küçük küçük kareler kesin. İçlerini kıyma harcı ile doldurun, bohça şeklinde kapatın.
O esnada tencerenin içerisine su ve tuz ekleyerek kaynatmaya başlayın. Hazırlanan mantıları kaynayan suda pişirin.
Üzeri için tereyağını eritip salçayı kavurun. Mantı tenceresine aktarıp 10 dakika daha pişirin. Servis tabağına alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt, nane ve sumak ilave edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
KAYSERİ MANTISININ PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Mantı hamurunu hazırlarken yoğurma işlemine özen gösterin. Hamur, topak topak kalırsa yoğurma işlemine devam edebilirsiniz.
İç harcı doldurulmadan önce hamurun üzerine nemli bez ile kapalı ve yaklaşık 30 dakika dinlendirilmelidir.
Kıymalı harcın sulu olmaması da oldukça önemlidir. Bu nedenle harcı hazırladıktan sonra buzdolabında dinlenmeye bırakabilirsiniz.
Mantı hamurunu açmaya başladığınızda hızlı olmanız gerekir. Hamurun kurumaması için, harç doldurulduktan sonra bekletilmeden kapatılmalıdır.
Lezzetini arttırmak için haşlama suyunun içine tavuk veya et suyu katabilirsiniz.
Kaynama işlemi sırasında tencerenin kapağını kapatmayın.
Hazır mantılar ortalama 10 dakika da pişerken, ev yapımı mantılar 12-15 dakika içerisinde pişer.