Kayalıklarda yetişen kıyı sarımsakları tansiyona iyi geliyor

Aydın'da kıyı sarımsakları doğal güzellikleri ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Kayıt altına alınan nadir bitkilerden olan kıyı sarımsakları, kayalıklarda ve uçurumlarda yetişiyor. Peki, kıyı sarımsakları neye iyi geliyor?

IHA

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bilimsel adı Allium commutatum (Liliaceae) olan kıyı sarımsakları çiçek açarken, doğal güzelliğiyle Kuşadası Körfezi’ne renk kattı.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın nadir bitki örneklerinden biri olan ve Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açan kıyı sarımsakları doğal güzellikleri ile görenleri kendine hayran bırakıyor. 

Eczacılık yönünden değeri büyük olan kıyı sarımsakları Türkiye’de ilk kez Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda kayıt altına alınmış olması nedeniyle önemli bitki türlerinden sayılıyor.

İHA'ya açıklamalarda bulunan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü kıyı sarımsağının bazı rahatsızlıklara iyi geldiğini ifade ederek, şu şekilde konuştu:

“Kıyı sarımsağı Allium cinsi, Türkiye florasında,141 türü içerisinde bulundurmaktadır. Soğanlı, çok yıllık bitkidir. 1 m yüksekliğe erişebilir. Kayalık, step ve bozulmuş habitatlarda yetişir. Haziran ve Temmuz’da çiçek açar."

KIYI SARIMSAKLARI NEREDE YETİŞİR?

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü kıyı sarımsağının yetiştiği yerleri şu şekilde anlattı:

"Genellikle kıyı uçurumlarındaki kireçtaşı oluşumlar üzerinde rastlanır. Türkiye dağılımı Kuzeybatı ve Kuzey Anadolu, Türkiye dışındaki dağılımı Orta ve Doğu Akdeniz ülkeleridir. Milli Parkın Aydınlık Koyu, İlyas Ağa Mevkii ve Poyraz koy civarındaki kıyı kayalıklarında yoğun olarak görülebilmektedir."

KIYI SARIMSAĞI NEYE İYİ GELİYOR?

Bahattin Sürücü kıyı sarımsağının faydalarını şöyle sıralıyor: