KADİR TEKİN
Kavun reçeli tarifi merak ediliyor. Kavun reçeli kolay ancak bazı püf noktalar bulunuyor. Kavunun çok sulu ve yumuşak olanları reçel için uygun değildir; dağılabilir. Fazla kaynatırsanız karamelize olup acılaşabilir; kontrollü pişirin. Reçel tamamen soğumadan kıvamı tam belli olmaz; soğudukça koyulaşır. İşte lezzetli ve farklı bir tat arayanlar için ev yapımı kavun reçeli tarifi...
KAVUN REÇELİ TARİFİ MALZEMELER
1 kg olgun ama sert yapılı kavun (dilimlenmiş ve doğranmış)
700–800 g toz şeker (damak tadınıza göre azaltıp artırabilirsiniz)
1 adet limonun suyu
1 çubuk tarçın (isteğe bağlı)
4–5 adet karanfil (isteğe bağlı)
KAVUN REÇELİ TARİFİ
Kavunu doğrayın. Kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın. Küçük küpler hâlinde doğrayın.
Kavunları derin bir tencereye alın. Üzerine şekeri dökün ve 3–4 saat ya da gece boyunca buzdolabında bekletin. (Kavun suyunu bırakır.)
Kavun suyunu saldıktan sonra tencereyi ocağa alın. Orta ateşte kaynamaya başlayana kadar ısıtın. Kaynadıktan sonra altını kısıp 30–40 dakika kısık ateşte pişirin.
Limon suyunu ve isterseniz tarçın ve karanfili ekleyin. 5–10 dakika daha kaynatın.
Reçelin kıvamı koyulaşınca (bir damla tabağa damlatıldığında yayılmıyorsa) ocaktan alın.
Reçel biraz soğuyunca steril cam kavanozlara doldurun ve kapağını sıkıca kapatın.