Kavun-karpuz tarlasını seraya çevirdi, ihracatı hedefliyor

Burdurlu kadın girişimci Şengül Ayaz, yıllardır hayal ettiği çiçek serasını 58 yaşında kurdu. Kavun-karpuz ektiği tarlasını değerlendirmek isteyen Ayaz, devletten 720 bin liralık hibe desteğiyle sera kurdu.

AA

Hibe desteği alarak kendi işini kuran kadın girişimcilere her gün bir yenisi ekleniyor. Bu isimlerden biri de seracılık hayalini gerçekleştiren Şengül Ayaz. Burdur'da yaşayan Ayaz, kavun-karpuz ektiği tarlasını 720 bin liralık hibe desteğiyle seraya çevirdi.

AA'da yer alan habere göre Burdur'da yaşayan Şengül Ayaz, 58 yaşında devletten aldığı 720 bin liralık hibe desteğiyle çiçek serası kurdu.

Ayaz, aile bütçesine katkı sağlamak ve bölgedeki kadınlara istihdam oluşturmak amacıyla eskiden kavun-karpuz ektiği tarlasını değerlendirmek istedi.

Eşinin ve işletme okuyan genç oğlunun da desteğiyle 6,5 dönüm arazisine çiçek serası kurmaya karar veren Ayaz, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün Halk Eğitim Merkezi'nde açtığı kursu da bitirdi.

Aldığı sertifikayla Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Burdur İl Koordinatörlüğüne başvuran Ayaz, yapılan değerlendirme sonucu 720 bin liralık hibe desteği aldı.

Hayallerini gerçeğe dönüştürmek için aile sermayesi ve bankadan aldığı krediyle ilçeye büyük bir çiçek serası kuran Ayaz, rengarenk kasımpatı yetiştiriyor.

Çiçeklerin hasat döneminde ilçeden ve civar köylerden her gün onlarca kadına iş veren Ayaz, hayallerini gerçeğe dönüştürmenin, bölgeye ve ülke ekonomisine katkı sağlamanın sevincini ve gururunu yaşıyor.

KADINLARLA İŞİNİ YAPTIĞI İÇİN ÇOK MUTLU

Üç çocuk annesi Ayaz, temmuzda 300 bin fide diktikleri kasımpatının hasadını yaptıklarını söyledi.

Kurduğu seranın kendisi gibi birçok kadına ekmek kapısı olduğuna değinen Ayaz, kadınlarla bu işi yaptığı için çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Ayaz, eşiyle memleketine faydalı olmayı çok istediğini belirterek, işine duyduğu sevgiyi şöyle anlattı:

"Köylerden kadın arkadaşlarım geliyor, burada 6 aydır çalışıyoruz. Bana destek oluyorlar. Tek tek çiçeklerimizi kadınlarla topluyor, paketliyor ve İstanbul, Bursa, Ankara gibi kentlere gönderiyoruz. Kasımpatı sürekli ilgi isteyen, yetiştirilmesi zor bir çiçek türü. Geceleri bile gelip suyunu verdik, bir çocuğa bakar gibi ilgilendik. Çok güzeller, görenlerin içi gidiyor, çok güzel de kokuyorlar."

HEDEF İHRACAT

Ayaz'ın oğlu Onurhan Ayaz (23) da devletin desteği sayesinde bir tesis kurduklarını, projelerinin TKDK tarafından örnek proje seçildiğini belirterek hedeflerinin gelecek yıl ihracat yapmak olduğunu kaydetti.

Kurdukları özel serada karartma perdeleri ve iklimlendirme sayesinde çiçeğin devamlı kendini kasım ayında zannetmesini sağlayacaklarını anlatan Ayaz, "Yılda 3 dönem hasat yapmayı planlıyoruz. İlk hasadımız şimdi, tam da çiçeğin ruhuna uygun kasıma denk geldi. Bu çiçeğin üretimi zor olduğu için talep fazla fiyatlardan da memnunuz." dedi.