Kavonozdaki mucize: Turşu yapmanın 10 püf noktası

Turşu, en eski seyyar yiyeceklerimizden… Gezginlerin katığı, kış aylarında evlerimizin vazgeçilmezi. Varillere, küplere, bidonlara ve kavanozlara koca bir tarih sığdırdık yüzyıllarca. Zira turşu, gıdaları uzun süre saklamanın en iyi, en sağlıklı ve lezzetli yolu… Ev turşusu nasıl yapılır? İşte turşu yapmanın 10 püf noktası…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Belgin Özdemir

Turşu; domates, salatalık ve biberin yanı sıra, patlıcan, lahana, karnabahar, turp, soğan, yeşil fasulye, kuşkonmaz ve sonsuz çeşitlilikte diğer sebze ve meyvelerle yapılabilir. Peki bu müthiş kış projesini en sağlıklı ve en lezzetli nasıl yapabiliriz. İşte turşu yapmanın püf noktaları:

Cam kavanoz turşularınızı daha sağlıklı muhafaza etmenizi sağlar

Mutlaka kaynatılıp soğutulmuş su kullanmalısınız

Her bir sebzenin ayrı ayrı turşusunu kurmalısınız

Salamura suyunuzda ev yapımı doğal üzüm sirkesi kullanmalısınız

Kullanacağınız limon tuzu turşunuzun sert kalmasını sağlar

Turşuya bir avuç kuru dut eklerseniz, lezzetli hale getirmiş olursunuz

Yeterli miktarda salamura tuzu ve bol miktarda ezilmiş ya da doğranmış sarımsak kullanmalısınız

Soyulmuş ve ince dilimlenmiş taze zencefil turşunuzu daha sağlıklı hale getirir

Turşunuza renk vermek isterseniz; kırmızı havuç, mor lahana ve zerdeçal kullanabilirsiniz

Eşsiz, lezzetli bir turşunun sırrı, salamura eklediğiniz baharatlardadır

Taze olarak; dereotu, kereviz yaprağı, maydanoz, kekik ve biberiye

Kuru olarak; defne yaprağı, çekilmemiş kişniş ve karabiber

Kullanılmış çay poşetlerini bir daha asla çöpe atmayacaksınız

Çayın seremonisi: Sağlığa giden lezzetli yol

Birebir tutan, denenmiş kakuleli kek tarifi

Lezzetli, kolay ve çok sağlıklı... Bu çorba ödemlerinize veda ettirecek!