Nur Sena Sarıtaş
Empatik olmamak kişiyi bencilleştirir. Bencil bireylerin ilişkilerinde sık sık tartışmalar yaşanabilir. Peki iletişimi hiddetlendiren yanlışlar neler?
SADECE BAĞIRMAK
Duygularınız yükseldiğinde ve karşınızdaki kişiye kızdığınızda, kontrolü kaybetmeniz ve fikrinizi kanıtlamak için bağırmaya veya kaba bir şekilde konuşmaya başlamanız kolaydır. O anın hararetiyle partnerinizi sert bir şekilde konuşmak veya eleştirmek, derin yaralar bırakarak çözümlenmeyen, aksine yangını daha da körükleyen kalıcı yaralar bırakabilir.
Kızgın olduğunuzda, onların hassas noktalarına da vurabilirsiniz, bu da onları çok kolay incitebilir ve düşündüğünüzden daha fazla zarar verebilir. Bu nedenle, bir dahaki sefere partnerinizle tartıştığınızda, anlaşmazlığın barışçıl bir şekilde çözülmesini istiyorsanız bağırmamaya veya sert bir dil kullanmamaya çalışın.
DUYGULARI DİKKATE ALMAMAK
Partnerinizin duygularını kabul etmeyi veya onlarla empati kurmayı ihmal etmek, bir tartışmanın alevini körükleyebilir. Duygularını göz ardı etmek veya neden incindiğini veya öfkelendiğini açıkça kabul etmemek, onları sizin için önemsiz hale getirecek ve mücadelede yalnız bırakacaktır.
Duygularını göz ardı ettiğinizde, bu onların duyulmamış ve önemsiz hissetmelerine neden olur ve bu da yalnızca hayal kırıklığının artmasına neden olur. Bu nedenle, onları aktif olarak dinlediğinizden ve acıya neyin sebep olduğunu tartışırken biraz empati gösterdiğinizden emin olun.
TARTIŞMANIN ORTASINDA AYRILMAK
Tartışma sırasında kendinizi kapatmak veya izole etmek ya da soruna bir sonuca varmadan önce fırtına gibi uzaklaşmak, sorunun çözümü ve ilişkiniz için de kötü olabilir. Bu, partnerinize duygularınızla hemen yüzleşemediğinizi ve kavgayı yarıda bırakma eğiliminde olduğunuzu söyleyecektir.
Partnerinize sessiz davranmak, ikiniz arasında bir iletişim engeli oluşturur ve bu da sorunun çözülmesini imkansız hale getirir. Bunun yerine konuşmaya devam etmeye çalışın ve birbirinizin sorularını yanıtlamaya çalışın.
SUÇLAMAK
Birbirinizi suçlamak tartışmalarınızı daha da kötüleştirebilir. Tartışmaya neyin sebep olduğu konusunda birbirinize işaret ettiğinizde, büyük olasılıkla kafanız karışacak ve çatışma çukurunun daha önce olduğundan daha da derinlerine ineceksiniz.
Bu, sorun çözme fırsatlarını ortadan kaldıracak ve ikinizin de anlaşmazlığı çözme konusunda rahat olmayacağı bir düşmanlık atmosferi yaratacaktır. Bu nedenle, bir dahaki sefere odak noktanızı birbirinizi suçlamaktan, sorunu kendi ellerinize almaya, kimin neye sebep olduğunu ayırmaya ve ardından nasıl iyileştirebileceğinize bakmaya kaydırın.
BİRBİRİNİZE KARŞI OLDUĞUNUZU DÜŞÜNMEK
İkinizin birbirinize karşı olduğunuzu düşünmek, bir anlaşmazlığı çözmek için sahip olabileceğiniz en kusurlu yaklaşımdır. Bir tartışma ya da sorun sırasında eşinize karşı siz değil, soruna karşı ikiniz olursunuz.
Bunun bir tarafın galip gelmesi gereken bir savaş alanı olmadığını, daha ziyade sorunu veya çatışmayı kaybetmek için ikinizin birlikte çalışması gereken bir savaş alanı olduğunu anlayın. Sorunu çözmek için birlikte çalışın ve çok geçmeden eski güzel çiftiniz olarak geri döneceksiniz.