Karpuz çekirdekleri faydalı mı zararlı mı?

Karpuz çekirdekleri birçok insan tarafından tüketiliyor. Ancak bazı insanlar karpuz yerken çekirdeklerini ayıklamayı tercih ediyor. Peki, karpuz çekirdekleri faydalı mı zararlı mı? Detaylar haberimizde…

Okan Kabuk

Karpuz; tatlı, bol sulu ve soğuk olduğunda birçok insan tarafından keyifle tüketiliyor. Ancak çekirdeklerini bazı insanlar yutarken, ötekileri ayıklayarak çöpe atmayı tercih ediyor. Bu noktada pek çok insan, ''Karpuz çekirdekleri faydalı mı zararlı mı?'' sorusunu merak ediyor.

KARPUZ ÇEKİRDEKLERİ FAYDALI MI ZARARLI MI?

Karpuz çekirdeklerinin tüketilmesinde bir zarar olmadığı söyleniyor. Ayrıca söz konusu çekirdekler, ayçekirdeği ve chia tohumu gibi tüketilebiliyor. Bunun yanı sıra karpuzla birlikte de yutulabiliyor.

Bazı uzmanlara göre karpuz çekirdeklerinin çöpe atılması tavsiye edilmiyor. Zira içeriğindeki vitaminlerin yanı sıra; protein, yağ asidi ve mineral açısından zengin olan karpuz tohumları, dengeli olarak yenildiğinde sağlık açısından faydalı olabiliyor.

İşte karpuz tohumlarının faydalarından bazıları şu şekilde;

İçeriğinde bol miktarda magnezyum bulunan çekirdekler, cildin daha parlak ve ışıltılı görünmesinde faydalı olabiliyor. Kaşıntılı egzama türü hastalıklara karşı yararlı olabiliyor.

Tohumlarda bulunan çinko, hücre yenilenmesinde yararlı olabiliyor. Cildi gençleştirmede ve yaşlanma sürecini kontrol altında tutmada faydalı olabiliyor.

Sinir sistemini desteklemesinin yanı sıra zengin bir B vitamini kaynağı olarak gündeme geliyor. Beyni ve sinir sistemini korumada faydalı olabiliyor. Öte yandan hafızayı güçlendirerek bunamaya karşı yardımcı olabiliyor.

Yağ asitleri açısından zengin olan karpuz çekirdekleri, kötü kolesterolün düşmesinde faydalı olabiliyor.

Peki, karpuz çekirdeklerinin zararları yok mu? İşte dikkat edilmesi gerekenler;

Karpuz çekirdeklerinin dozunda tüketilmesi tavsiye ediliyor. Zira fazla tüketilirse, sağlık açısından bazı rahatsızlıklara sebep olabilir. Günlük tüketim miktarı olarak ortalama 30 gramın aşılmaması öneriliyor. Bir fincanın üçte biri kadar tüketilmesinin yeterli olduğu aktarılıyor.

Öte yandan alerji etkisi oluşabilecek ve farklı bir sağlık rahatsızlığı geçirme ihtimali olan kişilerin uzman bir doktora danışarak karpuz çekirdeklerini tüketmeleri tavsiye edilir.