AZİME KAHYA
Karpuz çekirdeklerinden birçok şey yapılabilir. İster bir atıştırmalık ister bir içecek hazırlayabilirsiniz. İşte karpuz çekirdeğinden yapılabilecekler listesi...
KAPUZ ÇEKİRDEĞİNDEN NELER YAPILIR?
Karpuz çekirdeği hem faydalı hem de çok yönlü tüketilebilen bir ürün. Bazıları çekirdek olarak bazıları un haline getirerek karpuz çekirdeğini mutfağına dahil ediyor. Bu tatlı yaz meyvesini yedikten sonra çekirdeklerini atmaktan vazgeçeceksiniz. İşte karpuz çekirdeklerinden yapılabilecekler listesi...
1. KAVRULMUŞ ATIŞTIRMALIK
Çekirdekleri yıkayıp kuruttuktan sonra, tuzla birlikte tavada veya fırında kavurarak çıtır bir atıştırmalık haline getirebilirsin.
Ay çekirdeği gibi yenebilir.
2. ÇEKİRDEK TOZU (UNU)
Kavrulmuş çekirdekler öğütülerek un haline getirilir. Smoothie, yoğurt, kek ya da hamur işlerine eklenebilir.
3. BİTKİ ÇAYI (KARPUZ ÇEKİRDEĞİ ÇAYI)
Ezilmiş ya da bütün karpuz çekirdekleri kaynar suda demlenerek sindirimi destekleyen bir çay yapılabilir.
Böbrek fonksiyonlarını destekleyici etkisi olduğuna inanılır.
4. YAĞ (SOĞUK PRES KARPUZ ÇEKİRDEĞİ YAĞI)
Özellikle Afrika'da yaygın olarak kullanılır.
Cilt ve saç bakımında kullanılır, hafif yapılı ve E vitamini bakımından zengindir.
KARPUZ ÇEKİRDEĞİNİN FAYDASI
Karpuz çekirdeği; protein, magnezyum, demir, çinko ve yararlı yağlar içerir. Ancak çiğ hâli sindirimi zor olduğundan genellikle kavrularak ya da ezilerek tüketilmesi önerilir.