IHA
Bugün birçok çocukta karne heyecanı mutlulukla geçerken bazıları için zor bir gün olabiliyor. Çünkü ebeveynlerin başarı baskısı çocuklarda psikolojik sorunlara neden oluyor.
Psikolog Hande Nacar Baş, karne döneminde öğrencilerin akranlarıyla kıyaslanmasının ve başarısızlıkla suçlamasının çocukta kaygı, yetersizlik ve öz güven eksikliğine neden olabileceğini belirtti.
"ÇOCUĞUN BAŞARISIZ OLMA SEBEBİ ARAŞTIRILMALI"
Çocukların notlarına göre kıyaslanmaması gerektiğine değinen Psikolog Baş, daha sonra şunları söyledi:
"Çocuklar, gelişim raporunu kendi değerlerinin bir göstergesi olarak algılayabilirler. Eğer aile bu rapordan sonra fazlaca eleştiriyor, kıyaslıyorsa çocuğun sadece notlarla alakalı bir fikri oluşmuyor. Kendi değeriyle ilgili bir fikri oluşuyor. Bu da aslında bizler için çok tehlikeli. İyi notlar aslında göz ardı edilmemeli. Çocuklar kıyaslanmamalı, şiddete uğramamalılar. Bu şiddet hem fiziksel hem de psikolojik olabilir. Kendi değeriyle alakalı yanlış bir mesaj vermemek çok önemli. Bu sözler belki kısa vadede çocukların motivasyonunu yükseltiyor ancak uzun vadede benlik değerini çokça zedeliyor. Elimizden geldiğinde çocukları eleştirmemeli, şart sevgiyi ona gerçekten verebilmeliyiz. Çocuğun başarısız olma sebebi araştırılmalı. Çocuk bu sıkıntıyı neden yaşıyor bunu araştırmamız gerekmektedir."
"DENGELİ BİR ARA TATİL ÇOK ÖNEMLİ"
Çocukların ara tatillerde kaliteli zaman geçirmesi gerektiğine de vurgu yapan Psikolog Hande Nacar Baş, şöyle devam etti:
"Çocuklar için tatil başladı. Çocukların bir parça esnemesi gerekiyor. Çocuğun karnesi umduğunuzdan kötü bir noktadaysa çocuğu bu konuda baskıya uğratmak, ciddi bir kampa almak çocuğu uzun vadede olumsuz etkileyecektir. Dengeli bir ara tatil çok önemli. Teknoloji, bu ara tatillerde artıyor ama bu dönemlerde de bolca esnemekten yana değiliz. Biraz daha çocuğa dışarıda yaptıracak aktiviteler çok önemli."