ELİF ÇARMAN
Karlı ve yağmurlu günlerde, dışarıda çamaşır kurutmak imkansız hale gelir. Düşük sıcaklıklar özellikle çamaşır kurutma süresini uzatabilir. Peki karlı ve yağışlı havalarda çamaşırları nasıl kurutabiliriz? Siz de aşağıda söyleyeceğimiz pratik yöntemleri deneyerek kış aylarında çamaşırlarınızı hızlı ve sağlıklı bir şekilde kurutabilirsiniz.
Kış aylarında çamaşır kurutmak çile haline gelebilir. Çoğu çamaşır kurutma yöntemi verimsizleşebilir ve bu durum oldukça can sıkıcı olabilir. Basit ama etkili yöntemlerle artık evde çamaşır kurutmak çok pratik olabilir. Peki, karlı ve yağmurlu havalarda çamaşırlar evde nasıl hızlı kurutulur?
Hem elektrikli kurutuculara hem de dış mekanın soğuk havasına ihtiyaç duymadan, çamaşırları hızla kurutmak mümkün. İşte kış aylarında çamaşırları evde en verimli şekilde kurutmanın püf noktaları...
Çamaşırları kurutmak için hava akışı iyi olan bir alan belirlemek çok önemli. Kapalı ve havasız ortamlar çamaşırların geç kurumasına ve kötü kokmasına neden olabilir. Öte yandan küçük ve havasız bir odada çamaşır kurutmak nem oranını artırarak küf ve kötü kokulara neden olabilir. Bu yüzden havalandırması iyi olan bir alan tercih edilmelidir.
Ev içerisinde en iyi çamaşır kurutma alanları ise; balkon veya cam kenarları (kapalı balkon varsa çok daha iyi olur), radyatör veya kalorifer yakını ve havalandırması iyi olan bir oda olabilir.
Hafif nemli olan çamaşırları ütü ile kurutarak kırışıklıkları açabilirsiniz. Ütü yaparken kumaşın üzerine ince bir bez koyarak fazla ısıdan koruyabilirsiniz. Bu yöntem, özellikle gömlek ve tişörtler için idealdir.
Çamaşırları makineden çıkarmadan önce ikinci kez sıkma yaparsanız, içeride kalan fazla suyun büyük bir kısmını atmış olursunuz. Eğer çamaşırlarınızı sıkma devri düşük bir programda yıkıyorsanız, sonrasında makinede ekstra sıkma programını çalıştırabilirsiniz. Çamaşır makinesinin sıkma devrini artırarak fazla nemi azaltabilir böylece kuruma süresini azaltabilirsiniz.
Kaloriferin üzerine direkt koymak yerine, kaloriferin yakınına çamaşır askısı yerleştirin. Direkt üzerine koyarsanız, çamaşırlar aşırı kuruyarak sertleşebilir ve kötü kokabilir. Kaloriferin yanına bir kase su koyarak havadaki nem dengesini sağlayabilirsiniz.
Kapalı alanda çamaşır kurutmanın en büyük sorunu nem olabilir. Çamaşırları kuruturken ortamda fazla nem birikirse, kötü koku ve küf oluşabilir. Eğer nem alma cihazınız yoksa odaya bir kase kaya tuzu veya karbonat koyarak havadaki fazla nemi emmesini sağlayabilirsiniz. Nem alma cihazı kullanarak havadaki nemi azaltabilir ve çamaşırların daha hızlı kurumasını sağlayabilirsiniz.
Ortamda hava sirkülasyonu oluşturmak, çamaşırların daha hızlı kurumasına yardımcı olur. Bir vantilatörü düşük hızda çalıştırarak çamaşır kurutma süresini yarıya indirebilirsiniz. Eğer çok acele kurutmanız gereken bir kıyafet varsa, saç kurutma makinesi ile düşük ısıda hava üfleyerek hızlıca kurutabilirsiniz.
Çok ıslak çamaşırları daha hızlı kurutmak için bir havlu kullanarak fazla nemi alabilirsiniz. Bu yöntem, özellikle kot pantolon, sweatshirt ve havlular gibi kalın kumaşlarda çok etkili olabilir.
Havluyla ön kurutma yapmak için; önce ıslak kıyafeti temiz bir havlunun içine sarın ve iyice sıkarak fazla suyu alın. Daha sonra kıyafeti askıya asarak kurutmaya bırakabilirsiniz.
Yanlış şekilde asılan çamaşırlar daha uzun sürede kurur ve kırışıklıklar artar. Çamaşırları hava alacak şekilde yayarak asmak kuruma sürecini hızlandırır. Çamaşırları birbirine yapışık şekilde asmaktan kaçının. Hava sirkülasyonu olmadığı için kuruma süresi uzar ve çamaşırlarda nem kokusu oluşabilir.
Çamaşırları asarken; aralıklı olmasına, kalın kumaşlı giysileri tek kat açarak ve askıları kullanarak çamaşırları dikey şekilde olmasına özen gösterin.
Kış aylarında kot pantolon, havlu, sweatshirt gibi kalın kumaşlar daha geç kurur. Kalın çamaşırları kurutmadan önce fazladan sıkma işlemi yaparak içindeki suyu iyice çıkarmak, kuruma süresini %30'a kadar hızlandırabilir.
Kuruma süresini hızlandırmak için şu yöntemleri deneyebilirsiniz;
Çamaşırları ikiye katlamadan açık şekilde asın.
Havluların altına kuru bir havlu koyarak fazla nemi emmesini sağlayabilirsiniz.
Kalın kıyafetleri askıya asarak daha fazla hava almasını sağlayabilirsiniz.