Karın yağlarına yeşil çay, metabolizmaya acı biber

Kış kiloları herkesin orta sorunu. Bazen ne diyetler ne de evde yapılan sporlar yeterli olmaz ve yazın verilen tüm kilolar kışın geri alınır. Peki, hata ne? Kış aylarında neler tüketilmeli? Metabolizmayı hızlandıran besinler neler? Birçok insanın yaptığı hatalardan dolayı kilo aldığını belirten Uzman Diyetisyen Murat Türkyılmaz, kış kilolarını yakan önerilerde bulundu.

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Fazla kilolar en çok kış aylarında sorun hâline geliyor. Yürüyüşlerin azaldığı ve evde kalma süresinin artması istenmeyen kilolara neden oluyor.

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Murat Türkyılmaz, karın yağları için yeşil çayı, metabolizmayı hızlandırmak için acı biberi önerdi. Kilo verirken yapılan hatalardan metabolizmayı hızlandıran besinlere kadar işte tüm detaylar...

KİLO VERİRKEN EN ÇOK YAPILAN 10 HATA

1.ÖĞÜN ATLAMAK

Metabolizmayı canlı tutmak ve yağ yakınını hızlandırmak için 3 ana öğün yapmak çok önemli. Ara öğün tercihi ise bireysel özellikler, kişinin yaşam ve alışkanlıklarına göre değişebiliyor.

2. ÇOK DÜŞÜK KALORİLİ DİYET YAPMAK

Vücudumuz bir fabrika gibi çalışarak hayati işlemleri gerçekleştirebilmek için belirli bir enerjiye ihtiyaç duyar. Siz vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan daha az enerji aldığınızda, metabolizmada ona ayak uydurmak için kendini aşağıya çekiyor ve yağ yakımınız yavaşlar.

3. KARBONHİDRATLARI TAMAMEN DİYETTEN ÇIKARMAK

Gün içinde yeterli karbonhidrat almazsanız kaslarınız beyne glikoz göndermek üzere enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Bu durumda 1 gr kas kaybı 2,7 gr su kaybına sebep olur. Yani hızlı kilo kaybederken aslında kas kaybetmiş olursunuz.

4. HIZLI KİLO VERMEK

Hızlı ve sağlıksız verilen kilolar yağ yerine kas ve sudan kayıplar oluşturur.

5. BAŞKASI İÇİN YAZILMIŞ DİYET LİSTELERİNİ KULLANMAK

Unutmayalım ki diyet kişiye özeldir.

6. POPÜLER DİYETLERİ UYGULAMAK

Popüler diyetler genellikle temel besin gruplarından birinin veya daha fazlasının tamamen beslenme düzeninden çıkarıldığı tek yönlü beslenmeye yönelik diyetlerdir. Bu vücut için oldukça sakıncalıdır.

7. ZAYIFLAMA İLACI KULLANMAK

Bilimsel hiçbir dayanağı olmayan ilaçları kullanarak sağlığınızı oldukça tehlikeye atarsınız.

8. AŞIRI EGZERSİZ YAPMAK

Her şeyin fazlası bilindiği üzere zararlıdır.

9. KENDİNİZE YASAK KOYMAK

Diyet denilince aklı ilk olarak yasaklar gelse de; diyet aslında sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek demek. Yani belirli bir zaman aralığında yapılacak bir şey değil bir yaşam biçimidir. Hiçbir besini kendinize yasaklamayın ama dengeli tüketmeye özen gösterin.

10. Sağlıklı Besinleri Aşırı Tüketmek

Bu kışı kilo problemleriyle geçirmemek adına birkaç beslenme önerisinde bulunacağım.

Her insanın günlük rutin aktivitelerini yerine getirebilmesi için bir enerjiye ihtiyacı vardır. Bu enerjinin kaynağı beslenmedir. Kişi gün içerisinde düzenli bir şekilde karbonhidrat, protein ve yağ ögelerini vücuda almalıdır. Bunun içinde saatli, düzenli bir beslenme şekline vücudunu alıştırmalıdır. Kişi günlük yaşamında üç ana öğün, üç ara öğün şeklinde beslenmelidir. Sabah uyanır uyanmaz yarım saat içerisinde kahvaltısını yapmalıdır. Ana öğünler arasında dört saatlik bir zaman dilimi sağlanıp, ana öğünler ile ara öğünler arasında bir buçuk, iki saat gibi bir zaman dilimi olması yeterli olmaktadır. Uykudan iki, üç saat önce ise besin alımı kesilmelidir. Bu beslenme düzeninin oturmasıyla gerekli su tüketiminin sağlanması vücudun gün içerisindeki enerjisine yeterli olacaktır.

METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN 7 BESİN

Gecelerin uzaması ve evdeki kalori alımının artmasıyla artan kilolara çözüm bulabilmek için gün içerisinde bulundurulması faydalı olan besinleri sıralayan Türkyılmaz, metabolizmayı hızlandıran besinleri şöyle sıralıyor:

"Ananas: İçerisindeki bromelain adlı madde sayesinde vücuttaki yıkım olaylarını hızlandırarak metabolizmayı hızlandırır.

Tarçın: Sindirim sırasında vücut ısısını yükselterek termik etki yaratır ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.

Yeşil çay: Bazı çalışmalar yeşil çayın karın yağı yakarak vücudu uyardığı ve kilo kaybını teşvik ettiğini göstermiştir. Yeşil cay, metabolizmayı etkileyen fitokimyasal bir yapı içerir. Kilo kaybı konusunda yeşil çaydan destek almak istiyorsanız günde 2-3 fincan içmeniz gerekebilir.

Kahve: İçerdiği kafein sayesinde metabolizmaya olumlu etkilerde bulunuyor.

Zencefil ve zerdeçal: Doğal ilaçlar olduğu gibi metabolizmayı da hızlandırır.

Keten tohumu: Bağırsak faaliyetlerini hızlandırarak metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.

Kırmızı acı biber: İçerisindeki kapsaisin adlı madde sayesinde metabolizmayı hızlandırır.(mide rahatsızlığı olan kişiler dikkatli olmalıdır)

Su: Son araştırmalara göre yeterli su alımının sağlanması kişiyi gün içinde tok tutmasına ve metabolizmasını hızlandırmasına fayda sağlamaktadır. Gerekli su miktarını kilonuzu,0.03 ile çarparak bulabilirsiniz. (Örn:59 kilosunuz x0,03=1,77 litre su içmeniz yeterli olacaktır.)

50 KALORİDEN AZ GECE ATIŞTIRMALIKLARI

Düzensiz beslenme sonucunda kan şekerinin dalgalanmasıyla açlık duygusunun ortaya çıkması veya rutin alışkanlıkları sürdürme sebebiyle duygusal açlığı hissettiğimiz gecelerde kalorisi az tok tutucu ara öğün seçenekleri bu kışı daha dikkatli geçirmenize yardımcı olacaktır.

2 yemek kaşığı yaban mersini + 1 kâse yoğurt

Küçük bir kase patlamış mısır ( yağsız )

1 kase semizotu + 2 kiraz domates + çeyrek limon + 1 yemek kaşığı lor peyniri

2 adet kepekli grisini + 1 bardak kefir + 7 adet çiğ badem

2 yemek kaşığı leblebi + 1 bardak ayran

1 porsiyon meyve + 8 adet çiğ badem veya fındık