Kardeş kavgasında küçük ve büyük çocuk ayrımı yapmayın

Evde kaldığımız şu günlerde ailelerin en çok zorlandığı konulardan biri de kardeş kavgası. Anne babalar her ne kadar eşit davranmaya çalışsa da maalesef çocuklardaki karşılık aynı olmuyor. Kardeş kavgalarında büyük ve küçük çocuk ayrımının yapılmaması gerektiğini belirten uzmanlar, ''Ceza vermek yerine yaşanılan durum her ne ise telafi edebilmelerini sağlamak gerekir.'' dedi.

Kardeş kavgaları anne babalar tarafından en çok şikâyet edilen konuların başında geliyor. Okulda arkadaşlarıyla bir araya gelme imkânı olmayan, gün boyu evde kalıp, online eğitim sürecinde bilgisayar karşısında saatlerce zaman geçiren çocuklar iyice sıkılırken, kardeş kavgaları, anne-babayı paylaşamama, sürekli ilgi bekleme halleri de ebeveynleri zorluyor.

Çocukların da zor bir süreçten geçtiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Mine Şahbaz, bu dönemi tüm aile bireyleri için kolaylaştırıcı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

CEZALANDIRMAK DOĞRU DEĞİL

Uzman Klinik Psikolog Mine Şahbaz, “Kardeş kavgaları, anne babayı paylaşamama, evdeki büyük çocuktan küçüğü idare etmesini beklemek, ilişkileri arasındaki dengeyi sağlamak zorlaştı. Buralarda en önceliğimiz büyük ve küçük çocuk ayrımını kenara bırakarak her çocuğun kendine özel sınırları olduğunu hatırlamaktır. Büyük çocuk küçüğü idare etmek ve küçükle ilgili sorumluluk üstlenmek mecburiyetinde bırakılmamalıdır. Çocukların sorumluluğunu alması gereken tek kişi ebeveynlerdir" diye konuştu. 

OYUNCAK KAVGASI NASIL ENGELLENİR?

"Rızası görülerek, isteği var ise çocuklar birbirine destek olmalıdır" diyen Şahbaz, şunları dile getirdi:

"Oyuncaklarını paylaşmak istemiyorlarsa bu anlayışla karşılanmalıdır. Kavga durumları yaşanıyorsa, anne veya baba durumu anlamalı, bir konuşma alanı açarak duyguları üzerinden çocukların da birbirlerini anlamalarını sağlamalı sonrasında telafi edebilmeleri için; “size güveniyorum, hadi bakalım daha sakin kalmayı deneme zamanı” diyerek onlara şans vermelidir. Ayrı odalara göndermek, taraf tutmak, cezalandırmak istemediğimiz yöntemlerdendir. Ceza vermek yerine yaşanılan durum her ne ise telafi edebilmelerini sağlamak gerekir.”

BAKIŞ, SES TONU VE DURUŞUNUZ ÖNEMLİ

Çocukların uyumlanması sürecinde anne ve babanın kendi duygularının farkında olmasının önemli olduğunu belirten Şahbaz, önerilerini şöyle sıraladı:

"Anne ve baba olarak pandemi sürecinde nasıl bir yöntem içerisindesiniz? Duygularınız ve enerjinizi nasıl yönetiyorsunuz? Sürekli ekran karşısında olmak ve uzaktan ilişkiler kurmak sizleri nasıl etkiliyor? Çocuklarınızın duygularını anlamaya başlamadan önce kendinize durup bunları sorabilmenizi ve önce kendinize destek olabilmenizi önemsiyorum. Anne ve babanın bakışının, ses tonunun ve duruşunun çocuğun sinir sistemindeki tüm süreçleri etkilediğini vurgulayarak, “Bu nedenle öncelikle sizin nefes alabilmeniz, sıkıldığınız zaman biraz sakinleşip yeniden devam edebilmeniz, eşler olarak birbirinize destek olabilmeniz birincil önem taşıyor.”