AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Sonbahar aylarında olgunlaşan kuşburnu ormanaltı meyvedir. Çalı formundaki ağaçlarda yetişen kuşburnu C vitamini açısından oldukça zengin bir besindir. Araştırmalarda kuşburnunun içerdiği C vitamini limonun içerdiğinden 4 kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir. İçeriğinde doğal şeker, fenolik ve uçucu yağ barındırır. Kuşburnu Amerika'da ilaç ve kozmetik fabrikalar için özel olarak yetiştirilir. Öte yandan Rusya ve Bulgaristan'da kuşburnu uzun yaşamın sırrı olarak görülür. Her evde kuşburnunun kurtulmuş, taze ve işlemden geçirilmiş formları mevcuttur.
Not: Yüksek oranda likopen barındırdığından alerjik etkisi olabilir. Kronik rahatsızlığı olanların tüketmeden önce bir uzmana görülmesinde fayda var. Ayrıca hamilelikte tüketilmesi sakıncalı olabilir.
* Kansızlık adeta dünya genelinde 5 kişiden 3'ünde görülür. Çeşitli nedenlerden dolayı yaşanan kansızlık; halsizlik, stres ve uyku sorunlarına yol açar. Kuşburnu bu sağlık sorunları için adeta doğal bir ilaçtır. Düzenli tüketildiğinde kan hücrelerinin sayısını artırır.
* C vitaminin yanı sıra A vitamini bakımından da zengin olan kuşburnu göz içindeki sıvı oranını dengeleyerek katarak ya da görme sorunlarına neden olabilecek sağlık sorunlarını engeller. Göz kaslarını ve damarlarını güçlendirerek iltihaplanmanın önüne geçer.
* Kuşburnu çayı Sadece gözde değil aynı zamanda vücutta da oluşan iltihap birikimini atar. Özellikle karaciğer sağlığını olumlu etkiler. Karaciğerde biriken toksinleri vücutta atmaya yarımcı olur.
* Ağız içinde biriken besin atıklarının neden olduğu enfeksiyonu da önleyen kuşburnu çayı, vücut için tam bir reçetedir.
* Kadınların ay dönümlerinde yaşadıkları adet sancısı ve kanam sırasında yaşanan sağlık sorunları için da uzmanlar kuşburnu çayını önerir. Ağrıları keserek yaşanan kan kaybının baş ağrısına neden olmasını engeller.
* Metabolizmanın en sevdiği bitki çayı kuşburnudur. Metabolizmaya yardımcı olan kuşburnu çayı, yağları cayır cayır yakar. Bağırsak flora sayısını dengeler. Kabızlık gibi hayat kalitesini düşen sorunların riskini azaltır.
2 su bardağı suyu bir küçük tencereye boşaltın. İçerisine bir yemek kaşığı kurutulmuş kuşburnu ekleyin. Yaklaşık 15 dakika kaynatıp altını kapatın. 10 dakika sonra süzerek tüketin.