AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Yabani ot, dağ kekiği ve daha birçok izimle bilinen karaciğerin dostu olan bu mucize bitkiyi sizler için radarımıza aldık. Aromatik bir lezzeti olan kekik genellikle çay formunda ilaç niyetine tüketilir. Karaciğer yağlanmasını engelleyerek vücudun işlevsel fonksiyonlarını düzenler.
Kekik çayı güçlü bir antioksidan barındıran nadir otlar arasında yer alır. Kekik çayı içenlerin çoğu doktor yüzü görmediği iddia edilir. Birçok ilacın ham maddesi olan kekik çayının daha birçok faydası var.
Karaciğer yağlanması önlenmediğinde cilt hastalıklarından tutun da beyinsel fonksiyonlara kadar vücudun işlevselliğini düzenler. Vücutta toksin birikmesine izin vermez.
Zamanla tüketilen bazı besinler içerdikleri toksitler nedeniyle vücutta ödem birikimine neden olur. Yağ oranını artıran bu durumları önlemenin en iyi yolu kekik çayıdır.
Kekik içeriğinde yüksek miktarda karvakrol yağ barındırır. Bu yağ vücutta virüs ve bakterilerin aktif olmasını engeller. Öte yandan vücuttaki alerjik seviyeleri dengeler. Mikrop oranını azaltarak vücudu içerden temizler.
Boğazda biriken balgam ve yemek borusundaki mukoza takılan iltihap riskine neden olan her bakteriyi idrar yoluyla atar.
Bağırsak sistemini yumuşatır. Mide asidini dengeler. Hazımsızlık ve reflü gibi sağlık sorunlarının yaşanma riskini azaltır.