DHA
Karaciğer yağlanması nedir? Karaciğer yağlanması nasıl önlenir? gibi soruların cevabı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Sağlıklı bir karaciğer için beslenmenin püf noktalarını anlatan uzmanlar, karbonhidrattan zengin gıdaların, fastfood ürünlerinin, doymuş yağ içeren gıdaların azaltılması gerektiğini söyledi. İşte karaciğer yağlanmasını önleyen besinler hakkında detaylı bilgiler...
DHA'ya açıklamalarda bulunan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümünden Prof. Dr. Onur Yaprak, günümüzün en büyük sorunlarından biri haline gelen karaciğer yağlanmasına ilişkin beslenme önerisinde bulundu.
ÖNLEM ALINMAZSA KANSERE VEYA SİROZA SEBEBİ OLABİLİR
Her 3 kişiden birini etkileyen karaciğer yağlanmasına dikkati çeken Prof. Dr. Yaprak, şu şekilde konuştu:
“Önlem alınmazsa zamanla karaciğerde siroz veya kansere yol açabilir. Karaciğerde görülen yağlanma basit yağlanma şeklinde kalabileceği gibi daha ileri evrelerde iltihapta eklenirse karaciğer sirozu gelişme riski de artar. Karaciğerinde yağlanmaya ilaveten yoğun iltihapta gelişmiş olan kişilerde 10 yıl içinde karaciğerde siroz veya kanser gelişme riski yüzde 5 ila 10 arasındadır. Basit yağlanmada 10 yılda siroz gelişim riski yüzde 3 iken, iltihaba karaciğerde fibrozis dediğimiz sertleşme de ilave olursa siroz riski yüzde 30’a yükselir.”
FAST FOOD YERİNE BALIK TERCİH EDİN
Özellikle obezitenin karaciğer yağlanmasında önemli bir rol oynadığına değinen Prof. Dr. Yaprak, şöyle devam etti:
GÜNDE 3 FİNCAN TÜRK KAHVESİ ÖNERİSİ
Prof. Dr. Yaprak, Türk kahvesi tüketiminin karaciğer sağlığı için oldukça önemli olduğunu belirterek, tavsiyelerini şöyle sürdürdü: