Kapağı bozulmuş konserve zehirler mi? Eğer havası…

Yaz sonu hazırlanan konserveler yavaş yavaş buzluklardan çıkarılmaya başlandı. Evde hazırlanan konservelerin zehirlenmelere yol açabileceğini biliyor muydunuz? Kapağı bozulmuş bir konservede, içerideki besinlerin zararlı bakterilere dönüşebilir. Bu sebeple kapağı bozulmuş konserveler zehirlenme riskini arttırabilir. Peki kapağı bozulmuş konserveleri nasıl anlarız? Hangi durumlarda konserveleri tüketmemeliyiz? Konserve zehirlenmeleri hakkında her şey detaylarda…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Yaz ayları sonunda birçok kişi kışa hazırlık için taze sebzelerle konserve hazırlarlar. Yapılan konserveler, buzluklara yerleştirilir. Konserveler buzluklardan yavaş yavaş çıkmaya başladı. Ancak konserve yaparken havasını tam alamamak veyahut kapağını sıkı kapatamamak olası zehirlenmelere yol açabilir.

KAPAĞI BOZULMUŞ KONSERVELER

Konserve kapağının bozulduğunu anladığınızda yiyeceğin zehirli olup olmadığınızı kontrol etmeniz gerekir. Çünkü kapağı bozulmuş bir konserve, içerideki besinlerin zararlı bakterilere dönüşebileceği düşünülür. Bu sebeple kapağı bozulmuş konserveler zehirlenme riskini arttırabilir. Peki konservelerin kapağının bozulup bozulmadığını nasıl anlarız? Hangi durumlarda konserveler zehre dönüşür? İşte detaylar...

KAPAĞI BOZULMUŞ KONSERVE ZEHİRLER Mİ?

Konserve kapağı bozulduğunda ve hava aldığında, kimyasal reaksiyonlar başlayabilir. Bozulmuş bir konserve kapağı, içerideki besinlerin zararlı bakterilere dönüşebilir. Bu reaksiyonlar toksik maddelere dönüşerek yiyeceğe geçmesine neden olabilir. Konserve yiyeceklerde büyük risk olarak görülen botulizm toksini, özellikle ev yapımı konservelerde oluşabilir. Eğer kapağı bozulmuş konserve kontrol edilmeden tüketilirse toksik maddeler artabilir ve bu da zehirlenmelere yol açabilir.

KONSERVE ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ

Bulanık görme,

Kas güçsüzlüğü,

Solunum problemleri,

Şiddetli vakalarda ölüm,

Mide bulantısı, karın ağrısı,

Kusma ve ishal.

KONSERVE KAPAĞININ BOZULMA BELİRTİLERİ

Konserve kapağının bozulduğunu anlamanın bazı belirgin yolları vardır:

Kapakta Şişkinlik

Konserve kapağı bombe yapmışsa, içeride gaz oluşumu var demektir. Şişkin bir kapak, havanın içeri girdiğini gösterir. Bu durumda yiyeceğin içinde bakteriyel faaliyetlerin olduğunu ve besinin muhtemelen bozulduğunu gösterir.

Kapağın Gevşek Olması

Konserve hazırlarken kapak sıkıca kapanmamışsa gevşek olabilir. Konserve açılırken tık sesi çıkmaması veya sızdırma kapağın bozulmuş olduğuna işaret olabilir.

Paslanma ve Hasar

Konserve kapağın kenarlarında paslanma, çürüme veya çatlaklar varsa bu durum konservenin sıvı sızdırdığını işaret eder. Bu sebeple konservenin bozulduğu ortaya çıkar.

Kötü Koku veya Anormal Görünüm

Kapağı açtıktan sonra yiyecekten gelen kötü bir koku, küf veya sıvının renginde değişiklikler fark edilirse, bu ürün kesinlikle tüketilmemelidir.