AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Kansızlık özellikle kadınlarda sık görülen bir rahatsızlık. Bu yüzden kış ayında bazı meyvelere vücudun ihtiyacı var. Bu meyvelerden biri de Evliya Çelebi'nin Seyahatname 'sinde geçen ayva. Osmanlı mutfağında da ayvanın tatlısından suyuna kadar birçok çeşit yapıldığını biliyoruz. Peki, ayvanın faydası ne?
Ayvanın çekirdeği hem sağlık hem de kozmetik sektöründe kullanılıyor. Ayvadan reçel dışında jöle, marmelat, tatlı da yapılıyor. İşte kansızlığa dahi iyi gelen ayvanın faydaları...
AYVANIN FAYDALARI
Ayva kabızlık ve ishal gibi sindirim bozukluklarını tedavi etmek için birebirdir. Bazı araştırmalar ayva tohumlarının kabızlığı hafifletmeye ve düzenliliği desteklemeye yardımcı olabileceğini kanıtlıyor
Ayva harika bir antioksidan kaynağıdır. Bu yüzden vücudun hastalıklarla baş etmesini kolaylaştırır
Ayva C vitamini açısından zengindir
Çeşitli çalışmalar bu meyvenin vücuttaki zararlı bakterilerin büyümesini engellemeye yardımcı olabileceğini bulmuştur
Bazı araştırmalar ayvanın daha iyi kalp sağlığını iyileştirdiğini kanıtlıyor
Yaraları hızlı iyileştirir
Ayva çekirdeği cildi iyileştirir. Sivilceleri azaltır. Yaprakları da şifalıdır
Saçları uzatır
Kansızlığa iyi gelir
Ağız kokusunu engeller
AYVADAN NELER YAPILIR?
Ayvadan tatlı, reçel, ayva ezmesi, komposto ve yemek yapılabilir.