Çay dünyadaki en popüler içeceklerden biridir. Sabah, öğlen ve akşam içilir ve birçok kişi yemekten sonra tüketmeyi sever. Ancak doktorlar bu alışkanlığa karşı çıkıyor ve bunun sebebini açıklıyorlar.
Doktorlar, ağır bir öğle veya akşam yemeğinden sonra çay içmenin hazımsızlığa neden olabileceğini ve vücudun demir emilimini azaltabileceğini açıklıyor. Uzman, çay yapraklarının bağlayıcı özelliklere sahip maddeler olan tanenler içerdiğini açıklıyor. Bu bileşikler vücuda gıda yoluyla giren demire bağlanabilir ve sonuç olarak bu önemli eser element emilmez. Bu da sağlık açısından hoş olmayan sonuçlara yol açabilir.
Vücutta demir eksikliği anemiye, kas dokusunda sorunlara, kronik yorgunluğa ve baş ağrılarına neden olabilir. Bu özellikle çocuklar ve hamile kadınlar için tehlikelidir.
YEMEKTEN SONRA ÇAY NASIL İÇİLİR?
İçeceğin tüketiminden kaynaklanan hoş olmayan sağlık sonuçlarını önlemek için doktor, öğle veya akşam yemeğinden otuz dakika sonra çay içilmesini önerir. Vücudun tüm faydalı vitaminleri ve eser elementleri emmesi için otuz dakika yeterli olacaktır. Kahvaltıda çay içiyorsanız yağlı yiyeceklerle birlikte içmemelisiniz.
Doktor ayrıca yukarıda açıklanan kurallara göre yemeklerden sonra yeşil çay veya bitkisel kaynatmaların içilmesini ve siyah çaydan kaçınılmasını önermektedir. Yeşil çay, siyah çaya göre çok daha az tanen içerir ve bitkisel içecekler besinlerin sindirimini ve emilimini teşvik eder. Ayrıca şeker konusunda da aşırıya kaçmamalısınız, bir bardak bitkisel içeceğe bir çay kaşığı yeterli olacaktır.
YEŞİL ÇAYIN AŞAĞIDAKİLER ÜZERİNDE OLUMLU ETKİSİ VARDIR:
Beynin aktivitesi: Kafein içeriği sayesinde beyin aktivitesi artar ve sinir sisteminin reaksiyonlarını yavaşlatan bir madde olan adenozin seviyesi azalır;
Metabolizma: Yeşil çay, insan yağ dokusundaki yağ asitlerini harekete geçirerek kilo kaybını teşvik eder ve fiziksel performansı artırır;
Kanser riskini azaltmak: Bileşiminde bulunan polifenoller atipik hücrelere karşı savaşır ve ultraviyole radyasyonun zararlı etkilerini azaltır;
Kardiyovasküler sistem: Çaydaki antioksidanlar, kolesterol parçacıklarının oksidasyonunu azaltarak kalp ve kan damarlarının işleyişini destekler;
Ağız hastalıkları: Yeşil çaydaki polifenoller bakterileri bastırır ve hoş olmayan kokuları ortadan kaldırır;
Gastritle mücadelede yardımcı olun: Yeşil çayın içerdiği kateşinler, gastrit gelişimine katkıda bulunan Helicobacter pylori enfeksiyonunu baskılar;
Bu çay kolesterolü ve kalp krizi riskini azaltıyor.
Önemli: Makale dengeli beslenmenin ve bir uzmana danışmanın yerini almaz!