Kansere karşı etkisi kanıtlanan besinler

Son yıllarda herkesin beslenme düzeni değişti. Artık birçok kişi hayvansal yağ ve et ürünlerinin yer aldığı bir menü yerine meyve sebzelerin ağırlıkta olduğu bir menüyü tercih ediyor. Lif içeriği zengin besinleri öneren uzmanlar, kansere karşı etkisi kanıtlanan besinler hakkında bilgi verdi.

Koronavirüs salgın sürecinde meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek büyük bir öneme sahip. Peki, soframızda hangi besinleri mutlaka bulundurmamız gerekiyor?

Fitoterapinin, başta kanser olmak üzere birçok kronik hastalığı azaltabildiği yönünde bilimsel çalışmaların olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Okan Yıllar, kansere karşı etkisi kanıtlanan besinler hakkında bilgi verdi.

LİF İÇERİĞİ ZENGİN BESİNLER TÜKETİLMELİ

Hayvansal yağ ve et ürünlerinin azaltıldığı bitkisel ürünlerin ise arttırıldığı beslenme şeklini öneren uzmanlar, yapılan birçok çalışmanın lif içeriği zengin meyve ve sebzelerin, zencefil, keten tohumu, sarımsak, zerdeçal gibi yüksek protein içeriği olan besinlerin kanser riskini azaltıcı etkisi olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Kanserle ilgili olarak bitkisel ürünlerin kullanılmasının iki nedeni olduğunu aktaran Farmakoloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Yıllar, “Bunlardan biri, kansere yakalanmamak için korunma amaçlıdır. Diğeri ise, kanser hastasının, sosyal, kültürel ve maddi durumu ile ilişkili olarak, çeşitli kaynaklardan temin edilmiş bitkisel ürünleri kullanmasıdır. Hasta, bu yardımcı ürünleri mutlaka kullanmak istiyorsa, doktoruna danışıp, tavsiyesini almalı ve o şekilde kullanmalıdır.” diye konuştu.