Kansere düşman sebze! Sarı soğan mı kırmızı soğan mı faydalı?

Sarı, kırmızı ya da beyaz soğan her mutfakta olan değerli bir antioksidan sebzesidir. Soğanın kanserden kalbe kadar birçok ciddi hastalıktan koruduğuna dair araştırma sonuçları yer alıyor. Yemek yaparken sarı, salata yaparken kırmızı soğan kullanılır. Peki, sarı soğan mı kırmızı soğan mı daha faydalı? Renk farklılıklarının ötesinde, kırmızı ve sarı soğanların farklı faydaları vardır. İşte ''Hangi soğan daha faydalı?'' sorusunun cevabı…

HATİCE GÖVENÇ

Sarı ve kırmızı soğan mutfakta sık kullanılan iki besin. İkisinin de lezzet ve fayda yönünden farklı yanları vardır. Kırmızı soğanlar daha tatlıdır ve salatalarda kullanılır. Sarı soğan daha acıdır, bu nedenle yemeklerde tercih edilir.

Araştırmalar soğanın iltihapla savaştığını ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya koyuyor.

Kalbinizi korumaya, bazı kanser türlerine yakalanma riskini düşürmeye ve vücudun insülin üretmesini kolaylaştırmaya yardımcı olan içeriğe sahip. Soğanlar iyi bir vitamin, mineral ve lif kaynağıdır.

SOĞAN YİYENLERİN FARKI

Soğanın birçok çeşidi kanserle savaşmaya yardımcı oluyor.

Bazı araştırmalar soğan yiyen kişilerde kolon, boğaz ve yumurtalık kanserine yakalanma riskinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.

SARI SOĞANIN FAYDALARI

Prebiyotik açıdan zengindir.

Sindirim sistemi iyi gelir.

Vücutta detoks etkisi yaratabilir, protein yapısını güçlendirebilir.

Diyabet riskinde yardımcı olabilir.

Yemeklerde daha yoğun lezzet ve aroma verir. Bu yüzden güveç, sos, çorba, kebap gibi birçok çeşitte sarı soğan lezzeti ayırt edilir.

Sotelerde, kızartmada, ızgarada veya karamelize yaparken kullanılabilir.

Kırmızı soğandan daha uzun süre dayanırlar. Işıktan uzak, serin ve kuru bir yerde saklanır.

KIRMIZI SOĞANIN FAYDALARI

Antioksidanlar içerir, hücre hasarını önleyebilir.

Kan damarlarını koruyarak kalp hastalıkları riskini azaltır.

C vitaminleri ve fitokimyasallar açısından daha zengindir.

Hafif tatlımsı olduğu için çiğ olarak tüketilmek daha kolaydır.

BEYAZ SOĞAN

Beyaz soğan, genellikle küçüktür ve ince bir kabuğu vardır. Bu nedenle çok çıtır olma özelliğine sahiptir. Gözleri biraz tahriş eden güçlü bir koku yayar, ancak tadı sarı soğandan daha yumuşak ve daha az keskindir. İnce dilimlendiğinde salatalara lezzet verir.

HANGİSİNİ SEÇMELİSİNİZ?

Bağışıklık ve sindirim için sarı soğan daha iyi olabilir.

Kalp sağlığı ve antioksidan için kırmızı soğan daha avantajlıdır.

Kırmızı soğan daha tatlı ve hafif olan salatalarda daha iyi gider.

Sarı soğan daha keskin tat verir, paketlenir.

Kolesterolü en hızlı düşüren 10 besin! Her gün 1 tane tüketin, ilaca gerek kalmıyor