Domates cilt sağlığına da iyi geliyor. Kanser karşıtı içeriği sayesinde suyu da tüketilebilir. Peki likopen nedir? İşte detayları...
KANSER KARŞITI LİKOPEN
Olgunlaşmış domateslerde en bol bulunan karotenoid olan likopen, meyvenin bitki bileşikleri söz konusu olduğunda özellikle dikkat çekicidir. Kabuğunda en yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Genellikle domates ne kadar kırmızıysa, o kadar fazla likopen içerir. Ketçap, domates suyu, salça ve domates sosları gibi domates ürünleri, beslenmedeki en zengin likopen kaynaklarıdır ve bu besinler, likopeninin %80'inden fazlasını sağlar.
Gram gram, işlenmiş domates ürünlerindeki likopen miktarı genellikle taze domateslerden çok daha yüksektir. Örneğin; ketçap 100 gram başına 10-14 mg likopen içerirken, bir küçük, taze domates (100 gram) sadece 1-8 mg. Ancak ketçabın genellikle çok az miktarda tüketildiğini unutmayın. Bu nedenle, ketçaptan çok daha az şeker içeren işlenmemiş domatesleri yiyerek likopen alımınızı artırmak daha kolay olabilir.
Diyetinizdeki diğer yiyeceklerin likopen emilimi üzerinde güçlü bir etkisi olabilir. Bu bitki bileşiğini bir yağ kaynağı ile tüketmek, emilimini dört kata kadar artırabilir. Ancak herkes likopeni aynı oranda emmez. İşlenmiş domates ürünleri likopen bakımından daha yüksek olmasına rağmen, mümkün olduğunca taze, bütün domateslerin tüketilmesi önerilir.