Kan yapıcı pekmez mesaisi başladı! Erzincanlı kadınlardan dut pekmezi tarifi

Erzincan'da dut pestili mesaisi başladı. Erzincanlı kadınlar pestil ve pekmez zamanı geldiğinde imece usulü çalışıyor. Peki, kan yapıcı dut pekmezi nasıl yapılır? Erzincanlı kadınlardan pestil ve pekmez tarifinin detayları haberimizde...

IHA

Kan yapıcı besinlerin başında dut pekmezi ve pestili geliyor. İkisi de enerji bombası, ikisinin de yapımı çok zahmetli. Erzincanlı kadınlar bu zorlu mesaiyi bir araya gelerek tamamlıyor. Peki, Erzincan'da dut pekmezi ve pestili nasıl yapılıyor?

Dutun önemli geçim kaynağı olduğu Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde kadınlar, zorlu pestil ve pekmez yapımını imece usulü gerçekleştiriyor.

İLÇENİN VAZGEÇİLMEZİ

Kemaliye'nin hemen hemen her yerinde yetişen dut, kimi zaman geçim kaynağı, kimi zaman kışlık ev ihtiyacı oluyor.

Dut, yörede en çok pekmez ve pestil yapımında kullanılıyor. Bunun yanı sıra güneşte kurutulan dut, kış aylarının vazgeçilmez çerezi de oluyor.

İlçenin Apçağa köyünde pestil yapımı için bir araya gelen kadınlara erkekler ise dut silkelemek için yardım ediyorlar. Dutların silkelenmesinin ardından bütün işler neredeyse kadınlara kalıyor.

DUT PEKMEZİ NASIL YAPILIR?

Köyde kurdukları kazanlarda pekmez kaynatan kadınlardan Hatice Çalışkan, dut pekmezini şöyle anlatıyor:

"Önce dut ağacının altına serilen filelerin üstüne düşen dutları ayıkladıktan sonra kazanlarda kaynatıyoruz. Pestilin üretimi oldukça zahmetli. Kaynatılmış dut suyunun içine kenarda soğuttuğumuz şireye biraz un, nişasta katılıyor. Kazanda kaynatıyoruz. Sonra bu karışım bezlerin üzerine dökülüp güneş önünde bekletiliyor. Daha sonra bezlerden çekiliyor. Tamamen organik yapılıyor. Yüz yıllardır atadan toruna devam eden geleneksel yöntemle yapımımız sürmektedir. Pestil yapımında Duygu Aydınlık, ablalarım Kadriye Karaca, Hatice Çalışkan, kardeşim Fatma Aydınlık pestil yapımının her aşamasında yardımcı oluyorlar."

İlçe ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olan dut pestili ve pekmezinin bu yıl yüz güldürdüğünü anlatan Hatice Çalışkan, Kemaliye'de yılda tonlarca pestil üretiminin gerçekleştirildiğini söyledi.

Tanesi kıtır kıtır kalıyor! Erimeyen şeftali reçeli tarifi, kahvaltınız şenleniyor

Diyabete insülin kadar iyi geliyor! 3 tanesi kan şekerini hizaya sokuyor

''Tatlı yemek istiyorum ama yorucu oluyor'' 5 dakikada iki malzemeli pratik kurabiye tarifi