Beyaz sirke temizlik malzemesi olarak kullanılabilir. Bunun dışında beyaz sirkenin şeker hastalığına iyi gelme özelliği de bulunuyor. İşte detaylar...
KAN ŞEKERİNİ DENGELEYEN BEYAZ SİRKE VE ELMA SİRKESİ
Renkleri dışında beyaz ve elma sirkesi arasında birkaç fark vardır. Elma sirkesi, %5-6 arasında asetik asit içerir. Ezilmiş, fermente edilmiş elmalardan elde edilir. Beyaz sirke ise %4-7 asetik asit içerir ve tahılın fermantasyonundan elde edilir.
Elma sirkesi hakkında tartışmasız biraz daha fazla araştırma olmasına rağmen, beyaz sirkenin de birçok kullanım var. İşte mevcut araştırmaların sirkenin sağlığa yararları ve kullanımları hakkında bilinenler.
KİLO KAYBINI KOLAYLAŞTIRIR
Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics dergisinde 2015 yılında yayınlanan bir inceleme , kilo kaybının sirke tüketmenin ikincil bir etkisi olabileceğini düşündürmektedir. Sirke tüketimi, midenin boşalma hızını yavaşlatarak doygunluğu artırabilir ve bu da kalori alımının azalmasına neden olabilir.
Bioscience, Biotechnology ve Biochemistry'deki bir çalışmada, aşırı kilolu kişiler 12 haftalık bir süre boyunca sirke tükettiler. Çalışmanın sonunda, bir veya iki yemek kaşığı sirke içeren bir içecek tüketenlerin vücut ağırlığı, visseral yağ bölgesi, bel çevresi ve serum trigliserit düzeylerinin aynı içeceği içmeyenlere göre daha düşük olduğunu gözlemlendi. Bu kişiler sirkenin yarısını kahvaltıda, kalanını akşam yemeğinde içtiler.
KAN ŞEKERİNİ KONTROL ALTINDA TUTAR
Diabetes Research and Clinical Practice'deki bir analiz sirke alımının yemek sonrası glikoz tepkisi üzerindeki etkisine baktı. Daha düşük kan şekeri ve glikozu olmayanlara kıyasla sirke tüketiminin, glisemik kontrolünü iyileştirmek veya diyabeti yönetmek için bir araç olabileceği bulundu.
2016 tarihli bir makaleye göre, bu muhtemelen sirkelerdeki asetik asitten kaynaklanmaktadır. Asit , insülin duyarlılığını artırarak ve glikojen üretimini teşvik ederek kan şekeri konsantrasyonunu düzenler.
European Journal of Clinical Nutrition'da diyabet öncesi sekiz erkek üzerinde yapılan küçük bir çalışmada, araştırmacılar yemekten önce sirke alımının kan şekerini düşürmemesine rağmen insülin direnci üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu buldular.
Araştırmada, erkekler yemek yemeden hemen önce yaklaşık üç yemek kaşığı sirke ve su karışımı veya aynı miktarda sade su tükettiler.
Diyabet ve Endokrinoloji Dergisi'nde yayınlanan bir raporda ise araştırmacılar tip 2 diyabetli 60 kişiyi inceledi. İnsanların yarısı bir ay boyunca her gün orta öğünlerine bir çorba kaşığı beyaz sirke eklerken, diğer yarısı plasebo olarak su ekledi. Sirke kullananlar, açlık kan şekerinde bir düşüş gördü ve kan şekerinin bir göstergesi olan HbA1c de düştü.