Kan şekerini düşüren 1 numaralı baharat! Diyabetin şifası burada

Yüksek kan şekeri zamanla diyabete döner. Mutfaktaki bazı baharatlar kan şekerini anında düşürüyor. Faydası araştırmalarla kanıtlanan zencefil kan şekerini düşüren baharatlardan biri olarak öne çıkıyor. Lezzetinin yanında şifa olarak tüketebileceğiniz zencefilin faydalarını ve kan şekerine etkisini kaleme aldık. İşte diyabetin ilacı olan baharatlar...

Kan şekerini düşüren baharat denilince genelde ilk akla gelen tarçın olur. Fakat zencefil de kan şekerini hızlı düşüren baharatlardan biridir.

Baharatlar sadece lezzette değil şifasıyla da sofralarda yerini alıyor. Kan şekerinin düşürülmesi ve insülin direncinin arttırılması söz konusu olduğunda tarçın belki de en çok tavsiye edilen baharattır. Ancak ne kadar lezzetli olursa olsun, tarçın tek seçenek olmamalıdır.

Diyabetli kişilerde kronik olarak yüksek kan şekeri tehlikelidir ve kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve sinir hasarı (nöropati) gibi komplikasyon riskini artırabilir. Kan şekerini düşüren 1 numaralı baharat zencefildir.

Pandemi döneminde de adını sık duyduğumuz zencefil iltihapla mücadele eder.

KAN ŞEKERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR

Besinler dergisinde 2024 yılında yayınlanan bir inceleme ve meta-analizde araştırmacılar, Akdeniz diyetinde yaygın olarak bulunan bitki ve baharatların (çörek otu, karanfil, maydanoz, safran, kekik, zencefil, karabiber, biberiye, zerdeçal, fesleğen, fesleğen, karanfil, zerdeçal, fesleğen, karanfil) etkilerini araştırdılar. Kekik ve tarçın - tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri üzerinde.

Açlık kan şekeri seviyelerini, glikozillenmiş hemoglobin (A1C) ve insülin konsantrasyonlarını ölçtüler. Zencefil, kurkumin, safran ve tarçın, açlık kan şekerini önemli ölçüde düşürürken, çörek otu ve zencefil A1C'yi düşürüp insülin seviyelerini düşürdü.

Zencefil aynı zamanda kolesterole de faydalıdır. Aynı zamanda sindirime faydalıdır.

KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRMENİN DİĞER YOLLARI

Amerikan Kalp Derneği , düzenli egzersiz, stres yönetimi, yeterli uyku ve sigarayı bırakma gibi yaşam tarzı faktörlerinin de kan şekerini düşürmeye yardımcı olan önemli stratejiler olduğunu belirtiyor.

Bazı uzmanlar, gece yeterince uyumanın kan şekerini olumlu yönde etkilediğini belirtiyor. Gece yeterince uyumak ve özellikle yemekten sonra gün içinde daha fazla hareket etmenin yollarını bulmaktır. Yemekten sonra 10 ila 15 dakika yürümenin, insülin duyarlılığını artırarak yemek sonrası kan şekeri düzeylerini büyük ölçüde azalttığını gösteren çalışmalar var.

Canan Karatay demir eksikliğinde son noktayı koydu! Halk kandırıldı, Çare pekmez, beyaz et değil...