Kurban eti için bunlara dikkat! Kalbi ve kolesterolü etkiliyor

Kurban Bayramı'nda et tüketiminin artması nedeniyle uzmanlar, kalp ve kolesterol hastalarını uyardı. Peki, Kurban Bayramı'nda hastanelik olmamak için et nasıl tüketilmeli ya da etin yanında ne tüketilmeli? Uzmanlar, eti yavaş ve tuzsuz pişirmeyi öneriyor. İşte kurban etiyle ilgili bilinmesi gerekenler...

IHA

Kurban Bayramı'nda et tüketiminin artması hem bazı hastalıkları tetikliyor hem de hasta olmayanları da etkiliyor. Kolesterol, kalp ve tansiyon hastalarını uyaran Prof. Dr. Nevin Şanlıer, "Etler C ve E vitaminleri ile kalsiyum bakımından zayıftır, bu nedenle C ve E vitamininden zengin meyve ve sebzelerle birlikte tüketilmelidir." dedi.

İHA'da yer alan habere göre Ankara Medipol Üniversitesi Rektör Yardımcı Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nevin Şanlıer, kurban eti pişirme önerilerini paylaştı.

KURBAN ETİ KENDİ YAĞINDA PİŞMELİ

Kurban Bayramı yaz aylarına denk geldiği için bireylerin, eti pişirme yöntemi olarak mangalı da tercih edilebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Nevin Şanlıer, şöyle konuştu:

"Eti mangalda pişirirken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Et ızgarada, mangalda pişirilirken et ile ateş arasında en az en az 15-20 cm uzaklık olacak şekilde pişirilmelidir. Et ve ızgara arasındaki mesafenin yakınlığı ve harlı alev, ateşin etin iç kısmına ulaşmasını önleyerek dışının yanmasına neden olur. Etler hızlı pişirildiğinde etin dış yüzeyi sertleşeceğinden, iç tarafı pişmeyebilir. Kanser yapıcı maddelerin oluşumunu azaltmak için etler çok yüksek sıcaklıkta, uzun sürede pişirilmemelidir. Aksi takdirde protein ve B grubu vitaminlerin kaybına ve kanserojenik bileşiklerin oluşmasına neden olur. Et kavurma şeklinde tüketilecekse mümkünse en az yağlı kısımları tercih edilmeli, tereyağı, kuyruk ve iç yağı kalp-damar sağlığını tehdit ettiği için et yemeklerinin pişirilmesinde bu yağlar eklenmemeli, et kendi yağında kısık ateşte, uzun sürede pişirilmelidir."

"SODA YERİNE BOL SU İÇİN"

Doymuş yağlar ve kolesterol sebebiyle aşırı et ve sakatat tüketiminden kaçınmak gerektiğini belirten Prof. Dr. Şanlıer şöyle devam etti:

"Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, mide rahatsızlıkları, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler, bayramda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, eti kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.

Kırmızı etlerin görünür yağları, yemek hazırlama aşamasında ve tabakta mümkün olabildiğince uzaklaştırılmalıdır.

Tuz tüketimine dikkat edin. Günde 5-6 gram civarında tuz alınmalıdır. Bu nedenle etlere pişirme sırasında tuz eklenmemelidir. Zira etin yapısında bulunan tat veren öğeler ete lezzetini vermektedir. Fazladan tuz eklemeye gerek yoktur.

Soda yerine bol su için. Pişirme yöntemi olarak kavurma ve kızartma gibi sindirimi zor ve mide asiditesini artıracak yöntemler tercih edilmemelidir.

Hazmı kolaylaştırmak amacıyla, soda yerine bol su tüketimi tercih edilmelidir. Vücudumuzdan günde yaklaşık 2 bin 500 mililitre su atılmakta ve aynı miktar su çeşitli yollarla vücuda geri alınmaktadır.

Su gereksiniminin karşılanması için günde en az 8-10 bardak su içilmelidir, bayram yaz aylarına denk geldiği için 12 su bardağına kadar çıkılması daha iyi olur.

KOLESTEROL HASTALARI ŞEKERE DİKKAT

Tatlı tercihlerinize dikkat edilmesi gerektiğini belirten Şanlıer, şunları söyledi:

"Bayramda özellikle şeker hastaları, kolesterol ve tansiyon problemi olanların çikolata ve şeker tüketimlerine dikkat etmesi gerekir. Şerbetli hamur tatlıları yerine taze meyve, meyveli ve sütlü tatlılar tercih edilebilir.

Besin çeşitliliğini sağlayın. Kurban Bayramı'nda genellikle kurban kesme telaşı nedeniyle ihmal edilmekle birlikte, güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır.

Bayramda etle birlikte sebze yemekleri, tam tahıllar, salata, meyve, yoğurt, tuzsuz veya çok az tuzlu ayran, cacık ile servis edilerek besin çeşitliliği sağlanmalıdır.

Ette bulunan demirin vücutta kullanımının ve emiliminin arttırılması için C vitamini yönünden zengin besinleri et ile birlikte tüketmekte yarar vardır. Örneğin, uygun pişirme teknikleriyle pişirilen eti mevsim salata veya meyve, az miktarda tam tahıllarla ya da tam tahıllı ekmek ile birlikte tüketmekte fayda vardır."