Kalbe ve damarlara acil yardım desteği sağlayan bu besinleri günlük öğünlerden eksik etmeyerek sağlıklı bir vücut inşa edebilirsiniz.
Kronik rahatsızlıklar arasında kalp ve damar yolu hastalıkları dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ölüme sebep olabiliyor. Artık çocuklu yaşlara kadar inen obezite, hareketsizlik ve en önemlisi sağlıksız beslenme kalp ve damar yolu hastalıklarına neden oluyor. Bu nedenle kalp ve damar hastalıkları gençlik yıllarında can alabiliyor. Tedavisinde ise sağlıklı beslenmenin büyük rolü olduğunu vurgulayan uzmanlar şiddetle haberimizdeki besinleri tavsiye ediyor.
Günümüzde artan kalp krizi vakaları artık sadece yaşlılarda değil gençlerde de görülmeye başladı. Bunun başında hareketsizlik ve kötü beslenme alışkanlığı geliyor. Peki neler yemeliyiz? Uzmanlar ıspanak, elma, sarımsak, kuru fasulye, nohut, mercimek, yeşil çay, zeytinyağı, balık ve daha bir çok seçeneğin kalbe ve damar yollarına iyi geldiğini belirtiyor.
Ispanak: Kanın pıhtılaşmasını önler, yüksek tansiyon düşürmede etkin rol oynar. Kalp ve damar yollarını korumaya alır.
Elma: Kabuğunda bulunan epikateşin kan basıncını düşürür. İçerdiği lif ile kolesterole destek olur. Kalp rahatsızlıklarını önler.
Sarımsak: Özellikle çiğ yendiğinde damarların esnekliğini korumak ve kan basıncını engellemekte güzel rol oynar.
Kuru fasulye, nohut, mercimek: B vitaminleri, demir, magnezyum ve potasyum gibi önemli vitamin ve mineralleri içerir. Düşük yağ ve yüksek lif içeriğiyle kalp ve damar sağlığını korur.
Yeşil çay: LDL kolesterol, Kandaki total kolesterol, ve trigliserit değerlerini düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı önemli bir koruma sağlar.
Zeytinyağı: Zeytinyağında bulunan aktif bileşenler kan basıncının düşmesine yardımcı olur. Zeytinyağı tüketmek ayrıca atardamarlarınızın sertleşmesini önlemeye katkıda bulunur.
Balık: Kalp Sağlığını Korur: Omega-3 yağ asitleri, trigliserit seviyelerini düşürerek, kan basıncını düzenleyerek ve iyi kolesterolü (HDL) artırarak kalp sağlığını destekler