Kalp masajı nasıl yapılır?

Kalp masajı yapmayı her birey bilmeli. Sağlık kuruluşlarında kalp masajının özel tekniği öğretiliyor. Peki doğru kalp masajı nasıl yapılır? İşte yanıtı...

Kalp hayati organımız. Kalp durduğu anda işin uzmanı birinin masajıyla birey hayata dönebilir. Peki doğru kalp masajı nasıl yapılır? İşte yanıtı...

KALP MASAJI NASIL YAPILIR?

Öncelikle kazazedenin boynundaki şah damarından nabız kontrol edilmeli ve kalp atışlarını durduğundan emin olunmalıdır. Nabız alınamıyorsa kazazede sert zemine sırtüstü yatırılmalı Tercihen kazazedenin sağ tarafına diz çökülmelidir.

Sternum kemiğinin (iman tahtası) alt ucundan 2 - 3 parmak yukarı kısım belirlenmeli veya kemiğin orta noktası belirlenerek alt yarısının orta-alt kısmı belirlenmeli Bir elin ayası buraya yerleştirilmeli ve diğer el üzerine yerleştirilmeli Uygulanan gücün tek bir noktadan verilmesi için elin sadece ayası temas etmeli, parmaklar göğüs kafesi ile temas etmemelidir. Göğüs kemiği üzerine dik olarak baskı uygulayabilmek için dirseklerin bükülmemesine dikkat edilir. Her baskıda göğüs kafesinin 4 cm kadar aşağıya inmesi sağlanmalıdır. Bu işlem dakikada 80-100 kez olacak tempoda uygulanmalıdır.

Sıkıştırma ve gevşetme süreleri eşit olmalı ve işlem sırasında ellerin göğüs üzerindeki yeri değişmemelidir. En az 3 dakikada bir kalbin kendi kendine çalışmaya başlayıp başlamadığını anlamak için nabız kontrol edilmelidir. Kalp kendiliğinden çalışmaya başladığı anda kalp masajına son verilmelidir. Kalp kendiliğinden çalışmaya başlamadıysa, tıbbi yardım gelinceye kadar uygulamaya devam edilmelidir.