Obezite, stres ve uykusuzluk birçok hastalığın nedeni. Bu hastalıklardan biri de kalp krizi. Ciddi bir sorun haline gelen kalp krizi vakalarına karşı uzmanlar sağlıklı yaşam tarzını öneriyor. İşte detaylar...
KALP KRİZİNDEN KİMLER RİSK GRUBUNDA?
Beslenme alışkanlıkları en önemli sağlık belirteçlerinden bir tanesidir. Haddinden fazla kalori alınması, yağ içeriği zengin, rafine şeker içeren gıdaların tüketilmesi sonucunda insülin direnci, obesite (şişmanlık) gibi sağlık sorunları oluşabilir. Netice itibarı ile kötü huylu kollesterolün artışı damar çeperinde plak oluşumunu hızlandıracaktır. Tüm bunlar az önce bahsini yaptığım tıkanıklık nedeniyle ilgili organın hasarlanmasına sebep olacaktır. Bazı ailesel geçişli hastalıklarda kan yağlarının ileri seviyede yüksek olduğu durumlar gözlenebilmektedir. Sıklıkla bu hastalarda erken yaşta damar tıkanıklığının sebep olduğu kalp krizi ve damar tıkanıklığına bağlı hastalıkların görülme sıklığı artmaktadır. Ayrıca diabet olan hastalarda kan şekeri seviyeleri sürekli olarak yüksek düzeyde olursa mevcut glukoz damar çeperinde birikerek endotel adı verilen yapısal hücrelerin bozulmasına , damar duvarının esnekliğini kaybetmesine neden olur.
Tütün kullanımı ve sigara, bilindiği üzere yaygın kullanımı maalesef ülkemizde mevcuttur. İçeriğinde zehirli ve kanserojen maddelerin hayatı tehdit ettiği bilinmektedir. Bundan başka başta nikotin olmak üzere içeriğindeki maddeler damarın esnekliğini bozmakta , damar hücrelerine zehirli etki ile yapısını bozmakta neticede yüksek tansiyon ve ateroskleroz oluşumunu hızlandırmaktadır. Sigara bir halk sağlığı sorunudur ve bu nedenle kullanılmamalı ve özendirilmemelidir.
Bundan başka hormonlar, enfeksiyon hastalıları ve metabolik ve otoimmünite ile ilişkilendirilebilecek romatizmal bağ dokusu hastalıkarı da dolaşım ve damar sistemlerimizi etkileyerek hastalıklara yol açabilir.
Yaşam tarzı seçimi önemlidir. Özellikle sağlıklı beslenme , yeterli ve düzenli uyku çok önemlidir. Kişinin kendini bilerek ve profesyonel destek ile spor yapması mümkündür ancak daha önemlisi hareketli yaşam tarzını günlük hayatımızda benimsemektir . Bu amaçla otomobil kullanımını kısıtlamak ve yürümeye gayret göstermek, ulaşım aracı olarak bisiklet kullanmak, asansör kullanmak yerine merdiven tercih etmek ve bunun seviyesini kademeli olarak arttırmak gibi basit yöntemler kullanılabilir. Bundan başka tütün kullanımının terk edilmesi, diabet , yüksek tansiyon ve kronik hastalıkarın varlığında düzenli doktor takibi ve ilaçların aksatılamaması gerekmektedir.