AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Tüm yıl pazar tezgahlarında yerini alan domates, hem çok lezzetli hem de oldukça sağlıklı bir besindir. Öte yandan soslar, çorbalar, salatalar vb. her yemeğe lezzet katan domates oldukça doyurucu olabilir. Fitokimyasal olan likopen, domatesin yoğun kırmızı renginden sorumludur. Likopen ise en önemli antioksidanlardan biri olarak bilinir.
Bir domatesin yaklaşık yüzde 95'i su, kalan yüzde 5'i ise karbonhidrat ve liflerden oluşuyor. C vitamini, K vitamini, potasyum, folat ve folik asit kaynağı olan domates; iltihap, kanser, kalp vb. hastalıklara karşı vücudu korur. Öte yandan domatesin, kronik hastalıklarda iyileştirme gibi bir rolü de olabilir. Kırmızı rengin dışında mor, sarı, turuncu ve yeşil renkte olan domates türleri de bulunur.
Tüm dünyada en riskli hastalıklardan biri olarak kalp rahatsızlıkları görülür. Yüksek düzeyde polifenol içeren domates, vücudu kalp hastalıklarına karşı korumaya yardımcı olur. Öte yandan düzenli domates tüketmenin tansiyon üzerinde de önemli bir etkisi bulunuyor.
Domatesin içinde bulunan antioksidanlar hücrelere zarar verebilecek ve bağışıklık sistemini etkileyebilecek serbest radikaller adı verilen moleküllerle savaşır. Likopen açısından zengin bir besin olan domates; akciğer, mide veya prostat kanseri olma olasılığını azaltabilir. Özellikle olgun domateslerde daha bol bulunan likopen, domates pişirildiğinde daha da etkili hale geliyor. Çünkü ısı, meyvenin kalın hücre duvarlarını parçalar ve likopenin vücut tarafından daha kolay erişilebilir hale gelmesini sağlıyor.
Yüksek lif içeriğine sahip domates, sindirim sistemine fayda sağlar. Düzenli domates tüketimi içindeki lif sayesinde sindirim sistemini düzgün çalışmasına yardımcı olur. Domates tüketmek kabızlık sorunlarını önler ve bağırsak sağlığını destekler. Lifli gıdalar, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur ve sindirim problemlerinin önlenmesine yardımcı olur.
Orta boy bir domates sağlıklı bir yetişkinin C vitamini ihtiyacının %28'ini sağlayabilir. Araştırmalar, domates suyunun virüsleri savuşturma da dahil olmak üzere bağışıklık hücrelerinin seviyelerini önemli ölçüde artırdığını bulmuştur. Çalışmalar domates ve domates ürünlerinin içerdikleri vitaminler ve antioksidanlar sayesinde çeşitli kanser türlerine yakalanma riskini azaltabileceğini göstermektedir.
Domatesin içeriğinde bulunan fenolik bileşikleri, iltihap önleyici özelliklere sahip olarak bilinir. Bu nedenle kronik iltihaplı hastalıkları önlemek veya tedavi etmek için alternatif bir doğal yaklaşım olarak domates öneriliyor. Domates tüketiminin, iltihabı azaltarak, kötü kolesterol üretimini durdurduğu gösteriliyor.