Kalp hastalığı, kalpte meydana gelen ve kalbin işleyişini bozan terimlerdir. Kalp rahatsızlığını doğrudan etkileyen birkaç etken bulunmaktadır. Bunlar kolesterol, şeker, tansiyon ve kalp damar yolu gibi hastalıklar sayılabilir. Hepsini tetikleyen ise genel itibariyle yediğimiz sağlıksız yiyecekler oluyor.
Kalbe iyi gelen, kalp sağlığını destekleyen ve kalp hastalıkları riskini azaltan besinler olarak domates, omega-3 zengini balıklardan somon, ton balığı, elma, portakal, sarımsak, ceviz, badem, ıspanak, baklagiller, tam tahıllı gıdalar, kuru fasulye, nohut, soya fasulyesi ve yeşil çay gösterilebilir.
Bu besinlerin düzenli olarak tüketimi kalbi besler ve kalp krizi başta olmak üzere olası kalp hastalıklarına karşı kişiyi daha da güçlü hale getirir. Ancak bu besinlerle birlikte düzenli olarak egzersiz yapmak, hareketli bir yaşamı benimsemek, stresten uzak durmak ve uykuya dikkat etmek de büyük önem taşır.
Kalp dostu olarak ifade edilen ve kalbe iyi gelen besinler şöyle sıralanabilir:
Omega-3 zengini somon, ton balığı, alabalık
Kıyma, derisiz tavuk ve hindi gibi yağsız etler
Yumurta
Domates
Portakal, elma, üzüm, mango, papaya, yaban mersini
Sarımsak
Fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler
Ispanak
Kuru fasulye, nohut, soya fasulyesi
Tam tahıllı gıdalar
Az yağlı yoğurt
Zeytinyağı
Bitter çikolata