Kaliteli kahve nasıl anlaşılır? Kahve paketindeki o ibareye dikkat!

Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı olduğu kadar kalitesi de önemlidir. Piyasada o kadar çok kahve türü ve markası var ki kaliteli kahveyi anlamak çok zor. Ama bazı püf noktalar var. İşte “Kaliteli kahve nasıl anlaşılır?” sorusunun cevabı…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Kahve uzmanı olmadığınız sürece kaliteli kahveyi anlamak zor. Ama iyi bir kahve sever bazı püf noktalarını mutlaka bilmeli ki kaliteli kahveyi anlayabilsin...

Mükemmel bir fincan kahve her yudumda asitlik, tatlılık ve acılığın ideal dengesini sağlaması gerekir. Kaliteli kahvenin kokusu, tadı, kıvamı ipucu olabilir.

KALİTELİ KAHVENİN PÜF NOKTALARI

İlk olarak, bir kahve torbasını incelerken üzerinde işleme ve kavurma gibi özelliklerine bakılmalıdır. Bir kahve çekirdeği torbasında özel kahve ibaresi varsa, içindeki çekirdeklerin büyük ihtimalle en üst kalitede olduğu anlamına gelir.

Kahvenin yetiştiği bölge ve iklim, lezzet profilini etkiler. Örneğin, Etiyopya kahveleri meyvemsi ve çiçekleri notaları taşırken, Kolombiya kahveleri şeklinde ve tatlımdır.

Kalitenin son göstergesi, çekirdeğin yüksekte yetiştirilmiş olup olmadığıdır. Yüksekte yetiştirilmiş, çekirdeklerin yetiştirildiği rakımı ifade eder. Yüksek rakımda yetiştirilen kahve çekirdekleri daha düşük rakımda yetiştirilenlerden daha kalitelidir. Bunun bir nedeni, yüksekte yetiştirilen çekirdeklerin güneşte yetiştirilenlere kıyasla gölgede yetiştirilme eğiliminde olmalarıdır; bu da yavaş olgunlaşmalarına ve daha zengin bir lezzet yaratmalarına olanak tanır.

KAHVE İÇERKEN KALİTESİ NASIL ANLAŞILIR?

Kahveyi Koklayın

Önünüzdeki kahvenin kalitesini belirlemenin ilk adımı onu koklamaktır. Aromasını içinize çekin. Ellerinizi fincanın etrafına koyup burnunuzdan nefes alarak aromayı fincanın her yerine hapsedin. Taze kavrulmuş kahve çekirdekleri zengin, güçlü ve aromatik bir kokuya

Kahveyi Yavaşça Yudumlayın

Kahveyi yavaşça yudumlayın. Şapır şupur içmek, kahvenin tüm ağzınızı eşit şekilde kaplamasını sağlar ve bu da size tadının en doğru okumasını sağlar. Kararınızı verirken, yumuşaklık, asidite, tatlılık ve acılık gibi yukarıda belirtilen iyi tat kalitesinin göstergelerini göz önünde bulundurun.

Arabica mı, Robusta mı?

Arabica çekirdekleri genellikle daha yumuşak, aromatik ve kaliteli kabul edilir. Robusta ise daha sert ve acı bir tada sahiptir.

Kavurma Tarihi

Kahve çekirdekleri kavrulduktan sonra en iyi tatlarını genellikle 2-4 hafta içinde verir. Ambalajın üzerinde kavurma aşamalarına dikkat edin.

Öğütme Zamanı

Kahve çekirdekleri taze öğütüldüğünde daha fazla aroma ve lezzet sunar. Bu nedenle mümkünse çekirdeği alıp tüketmeden hemen önce öğütün.