Kalbin ömrünü uzatan diyet! Uzmanı açıkladı: Bu yaş grubu risk altında

Kalp krizlerinde yaşanan ciddi artış kamuoyunu tedirgin ediyor. Kalbimizin ömrü uzadıkça yaşam süremiz uzar. Vücudumuzun merkezi kalbimiz çok değerli. Yaşama kalbimizle sevdiklerimizle yüreğimizle bağlanırız. Kalp hastalarının nasıl beslenmesi gerektiğini uzmanlar anlatıyor… Peki kalp krizinden koruyan yaşam tarzı nasıl olmalıdır? Akşam'dan Sena Parlar sordu Dr. Özge Çetinarslan cevapladı…

Stres kalbi zorlar. Kalp krizi yaşayanların birçoğunun uykuları düzensizdir. Kalbi korumak için düzenli egzersiz, Akdeniz tipi beslenme ve stres yönetimi gerekir. Peki kalbimizi nasıl sağlamlaştırırız? Kalp ile ilgili akıldaki tüm soruları Dr. Özge Çetinarslan Sena Parlar'a cevapladı...

Kalp krizinde 50 yaşın üzerindeki erkekler ve 55 yaşın üzerindeki kadınlar da daha yüksek risk altında olduğunu ifade eden Dr. Özge Çetinarslan sözlerine şöyle devam etti:

"Zararlı alışkanlıklardan uzaklaşıp, aktif bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Kalp sağlığını güçlendirmek için spor yapmak önemlidir."

ARTAN KALP KRİZLERİNE KARŞI ÖNLEM ALIN

Son yıllarda kalp krizlerinin sayısında belirgin bir artış gözlemleniyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları, kalp krizi riskini azaltmada büyük önem taşıyor. Dr. Özge Çetinarslan artan kalp krizlerine yönelik bilgilendirdi.

Ani kalp krizlerini neye bağlıyorsunuz?

Modern yaşamın getirdiği zorluklar, insanların daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemesini engelliyor. İnsanlar daha iyi beslenmek, daha fazla spor yapmak ve daha aktif olmak istiyor, ancak yoğun iş temposu ve sınırlı zaman bu isteklerini gerçekleştirmelerine engel oluyor.Uzun çalışma saatleri sonrası insanlar, sevdiklerine vakit ayırmak istiyor fakat çoğu hareket etmeden, masa başında geçiriyor. Yemek seçimleri de genellikle vakit kaybetmemek adına hızlı ve doyurucu oluyor. Bu yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve hareketsizliğe yol açarken, stresle başa çıkmak için tütün ve alkol gibi kötü alışkanlıkların artmasına sebep oluyor. Ayda bir kez bile olsa bu alışkanlıkların düzenli hale gelmesi, kalp sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Bu sorunların temel sebepleri ise yoğun iş temposu, kısıtlı zaman ve sağlığa yeterince özen gösterilmemesidir.

Kalp krizinin genetik yatkınlıkla bir ilgisi var mıdır?

Kalp krizi nedenlerini; değiştirilemez ve değiştirilebilen nedenler olarak iki gruba ayrılmaktadır. Değiştirilemez nedenler, genetik faktörlere dayanır. Örneğin, 55 yaşın altında birinci derece akrabanızda kalp krizi öyküsü varsa, bu riski taşıyorsunuz. Ayrıca, 50 yaşın üzerindeki erkekler ve 55 yaşın üzerindeki kadınlar da daha yüksek risk altındadır. Bu faktörlerde değişiklik yapmak mümkün değildir. Ancak değiştirebilecek faktörlere odaklanmak gerekir. Örneğin, fazla kiloyu vererek bel çevresini 85-90 santimetrenin altına çekilebilir, sağlıklı bir beslenme düzeniyle akdeniz diyeti gibi seçenekleri tercih edilebilir. Zararlı alışkanlıklardan uzaklaşıp, aktif bir yaşam tarzı benimsenmelidir.Kalp sağlığını güçlendirmek için spor yapmak önemlidir. Haftada 150 dakika orta tempolu egzersiz önerilmektedir. Düzenli egzersiz, kalp sağlığını destekler, kolesterolü iyileştirir ve diyabeti kontrol eder. Kötü kolesterolü diyetle düşürebiliriz, ancak iyi kolesterol sadece egzersizle artırılabilir.

Kalp krizinden korunmak için nasıl beslenmeliyiz?

Akdeniz diyeti, yeşil yapraklı sebzeler, C vitamini açısından zengin turunçgiller, meyveler ve baklagillerle beslenmeyi öngörür. Şekerli ürünler az tüketilir, yağ olarak zeytinyağı tercih edilir. Zeytinyağının kalori yoğunluğu göz önünde bulundurularak fazla tüketilmemelidir. Kırmızı et haftada 3 günden fazla tüketilmemeli ve günde 2-2,5 litre su içilmelidir. Ara öğünlerde, kalp sağlığına iyi gelen ceviz gibi kuruyemişler tercih edilebilir. Çiğ kuruyemişler az porsiyonlarla, sayılı şekilde yenmelidir. Örneğin, badem için 8-10, ceviz için 2 tane önerilir. Aksi takdirde aşırı tüketim zarar verebilir.

Kalp krizi ve uyku süresi arasında bağlantı var mıdır?

Sağlıklı bir uyku düzeni, 6 saatin altına düşmemeli ancak 8 saati de geçmemelidir. Bu, metabolizmanın yenilenmesi ve dinlenmek için önemlidir. Kalp, diğer organları beslerken kendisini besleyemez. Yalnızca dinlenme sırasında yenilenir. Uyku, kalbin yenilenmesi ve metabolizmanın düzenlenmesi için kritik öneme sahiptir. Ayrıca, uyku şeker ve kolesterol gibi vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için gereklidir.

Stres kalbi etkiler mi?

Stresten uzak durmak önemlidir çünkü stres, damar kasılmalarına yol açarak kalp krizine neden olabilir. Ayrıca stres, kötü alışkanlıkları tetikleyerek kalp sağlığını olumsuz etkiler. Stresten tamamen kaçınmak zor olsa da, stresli anlarda sağlıklı beslenme, yemek pişirme, yürüyüş yapma veya nefes egzersizleri gibi faydalı aktiviteler yapılabilir. Dinlenmek ve uyumak da bir çözüm olabilir. Strese doğru yaklaşmak, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Önemli olan, stresin nasıl yönetileceğini bilmektir.