Nursena Sarıtaş
Temel görevi kanı vücuda pompalamak olan kalp, metabolizma eylemleri sonucunda oluşan artık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, asit-baz dengesinin korunması, hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınması gibi görevleri yapar. Eğer iyi korunmazsa, ritim bozuklukları, spazmlar veya kalp krizi gibi sonuçlar oluşabilir. Bunların çoğu direk ölümle neticelenebiliyor. Kalbi korumanın en iyi yolu egzersiz ve sağlıklı besinlerdir.
Kalp sağlını bozan besinlerin doymuş yağ içeriği açısından zengin olması kalp hastalığı riskini artırıyor. Kalp sağlığını korumak için kolesterol seviyesinin dengede olması büyük önem taşıyor. Bu nedenle kolesterolü yükseltecek beslenme alışkanlıklarından uzak durulması gerekiyor. Dengeli beslenmek hem kalp sağlığını koruyor hem de kişiyi diğer hastalıklardan uzak tutuyor.
Kanda biriken kötü kolesterol, damar duvarlarına yerleşerek damar tıkanıklarının oluşmasına neden olur. Ayrıca yine normalden yüksek seviyede olan kolesterol, safra kesesinde bulunan bazı maddeler ile birleşerek safra taşlarının oluşumuna yol açabilir. Safra sıvısı kolesterol ve safra tuzundan meydana gelir.
KALBE İYİ GELEN SEBZELER
Ispanak
Marul
Brüksel lahanası
Kara lahana
Kabak
Havuç
Patates
Biber
Pancar
Turp
KALBE İYİ GELEN MEYVELER
Çilek
Ahududu
Böğürtlen
Yaban mersini
Kızılcık
Avokado
KALBE İYİ GELEN TAHILLAR
Buğday
Kara buğday
Esmer pirinç
Yulaf
Çavdar
Kinoa