AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Kahvaltılık ürünler beyinden kalbe kadar adeta tüm organları etkiliyor. Bu yüzden kahvaltıda mutlaka yumurta tüketilmesini öneren Canan Karatay, yumurtayı az pişmiş öneriyor.
KAHVALTIDA YUMURTA NEDEN ÖNEMLİ?
Protein deposu olan yumurtanın özellikle kalp ve damar hastalıkları için kıymetli olduğunu belirten Prof. Dr. Canan Karatay, kahvaltıda 2 adet az pişmiş, kayısı kıvamında yumurtayı tavsiye ediyor. Karatay mutfağının fit kahvaltı tarifini sizler için hazırladık. İşte hem hafıza için hem de kalp için öneriler...
KARATAY KAHVALTISININ KLASİK KURALLARI
Az pişmiş 2 yumurta: Haşlanarak rafadan veya kayısı kıvamında ya da tavada düşük ısıda saf tereyağında fazla katı olmadan pişirilebilir.
Bir avuç içi kadar az tuzlu peynir: Az yağlı, light ya da krem peynir olmayacak. Koyun, inek veya keçi sütünden klasik beyaz peynir, eski kaşar, Erzincan deri tulumu, İzmir tulumu ya da yöresel peynirler olabilir. Yanında poğaça, simit gibi türler yenmeyecek.
1 ince belli çay bardağı ceviz, fındık, fıstık, badem veya yerfıstığı içi kuru yemişler kavrulmamış ve tuzlanmamış olacak.
Az tuzlu 10-15 zeytin: Üzerine zeytinyağı, limon, kekik ve pul biber eklenebilir.
Domates, biber, salatalık, turp, maydanoz, nane, roka vb.
Limonlu çay veya süt içilebilir, şekersiz ve tatlandırıcısız olarak.