Kalbe faydalı kurabiye tarifi! Afyonkarahisar'ın meşhur gelin kurabiyesi

Kurabiye tarifleri çok araştırılıyor. Size hiç duymadığınız Afyonkarahisar'ın tescilli gelin kurabiyesi tarifini sizler için hazırladık. Bu kurabiyenin diğer hamur işlerinden farkı içerisinde kuyruk yağı olmasıdır. Kalbe iyi gelen kuyruk yağını kurabiye tarifinde kullanabilirsiniz. İşte nefis gelin kurabiyesi tarifi ve malzemeleri...

Çay yanına kurabiye tarifi arayanlara Afyonkarahisar'ın tescilli gelin kurabiyesi tarifini hazırladık. Bu kurabiye bayatlamadan bir haftaya kadar dayanabiliyor. Afyonkarahisar'da nişan, kına gecesi, düğün gibi özel günler için hazırlanan sofralarda yer alır. Üretiminde kuyruk yağı, don yağı, tereyağı ve ayçiçek yağının birlikte kullanılması, coğrafi sınıra özgü niteliktedir. İşte geçmişi eskiye dayanan nefis gelin kurabiyesi tarifi...

KURABİYE MALZEMELERİ

500 g kuyruk yağı

1 adet yumurta

500 g içyağı

Yarım paket margarin

2 su bardağı ayçiçek yağı

500 g kesme şeker

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Aldığı kadar un

Yarım su bardağı kabukları soyulmuş badem

GELİN KURABİYESİ TARİFİ

Kesme şekere su ilavesi ile şerbet yapılır. Diğer taraftan kuyruk yağı, iç yağı ayrı ayrı eritilip süzülür ve sıvı yağ, margarin ilave edilerek hepsi karıştırılır. Daha sonra soğuyan şerbet, yağ karışımına ilave edilerek rengi beyazlaşana kadar elle karıştırılır.

Elde edilen yağ ve şerbet karışımına kabartma tozu, yumurta ve un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğrulur. Hazırlanan hamurdan avuç büyüklüğünde parçalar alınır ve elde sıkıştırılır, kurabiye şekli verilir. Tepsiye dizilen kurabiyelerin üzerleri, kabukları soyulmuş bademlerle süslenir.

200 dereceye ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir.

GELİN KURABİYESİNİN HİKAYESİ

Kurabiye nişanlarda kız evi tarafından yapılıp, tek tek renkli jelatinlerle paketlenerek, bir sepete konulup oğlan evine gönderilir. Oğlan evi bu kurabiyeleri akrabalarına ve komşularına dağıtır. Kurabiyenin hamurunu tutturmak oldukça güçtür. Afyonkarahisar'daki inanışa göre eğer hamurun kıvamı tutup, dağılmadan pişerse evliliğin mutlu süreceğine inanılır.