Kalabalık sofralarda gözlerin aradığı yiyeceklerden biri, mercimek köftesi oluyor. Lezzeti ile damaklarda enfes bir tat bırakabilen mercimek köftesi, pratik bir şekilde hazırlanabiliyor. Ayrıca mercimek köftesi tarifindeki bazı püf noktalara dikkat edildiğinde, bu yiyecek adeta lezzet şöleni de sunabiliyor.
MERCİMEK KÖFTESİ TARİFİ
Mercimek köftesi tarifi lezzetli olmasının yanı sıra birkaç adımda hazırlanabiliyor. Ancak mercimek köftesi tarifinin hazırlama aşamasına geçmeden önce hangi malzemelerin gerekli olduğunun da bilinmesi gerekiyor. İşte mercimek köftesi tarifi için gerekli olan malzemeler;
1,5 su bardağı ince bulgur. 1,5 su bardağı kırmızı mercimek. 3 su bardağı sıcak su. 2 adet kuru soğan. 1 çay bardağı zeytinyağı. 1 yemek kaşığı domates salçası. 1 yemek kaşığı biber salçası. 5 adet taze soğan. ½ demet maydanoz. 1 çay kaşığı pul biber. 1 çay kaşığı karabiber. 1 çay kaşığı kimyon. 1,5 tatlı kaşığı tuz. HAZIRLANIŞI
Mercimek köftesi tarifi için malzemeler hazırlandıktan sonra yapılış aşamasına geçilebilir. İşte söz konusu hazırlanış şekli;
Öncelikle bol suda yıkanan kırmızı mercimek, sıcak suda kaynatılır. Suyunu çekmeye yakınken ince bulgur eklenir ve mercimek ocaktan alınır. Sonra üstüne ince bulgur eklenir. Kapağı kapatılan tencerede ince bulgurun şişebilmesi için mercimekle birlikte ortalama 15 dakika kadar bekletilir. Zeytinyağı bir tavada kızdırılır. Kuru soğanlar, küçük küp halinde doğranır ve tavaya koyulur. Doğranan soğanlar ortalama 5 dakika kavrulur. Akabinde sırasıyla biber salçası, domates salçası, tuz, pul biber ve kimyon ilave edilir. Soğanlı olan karışım ortalama 3 ila 4 dakika kadar kavrulur. Şişmiş olan bulgurlu ve mercimekli olan harca, salçalı ve soğanlı harç eklenir. Sonra taze soğanlar ve maydanoz ince ince kıyılır. Devamında doğranmış yeşillikler de eklenir. Akabinde malzemeler yoğurmaya başlanır. Tüm malzeme özleşene kadar yoğurulur. Sonra hazırlanan harçtan ceviz büyüklüğünde olacak şekilde parçalar alınır ve avuç içerisinde sıkılarak şekil verilir. En son servis tabağına alınan mercimekli köfteler arzu edildiği kadar yeşillikle servis edilerek afiyetle tüketilebilir. Mercimek Köftesi Tarifindeki Püf Nokta: Mercimek köftesi tarifi hazırlanırken mercimeğin haşlama suyu, duruma göre azaltılıp arttırılabilir. Nitekim köfte karışımının macun kıvamına gelebilmesi için yoğurma işlemi sırasında gerektiğinde takdirde azar azar ılık su ilave edilebilir. Ayrıca mercimekler pişirilirken sert olmamasına dikkat edilmesi tavsiye edilir.
Evde hazırlanabilecek pratik simit tarifi! Denemeyen pişman oluyor...