Kahveyle ilgili doğru bilinen 5 yanlış

Kahve bazen keyiftir bazen de uykusuzluğun arkadaşıdır. Peki, kahve gerçekten uyku kaçırır mı? Kahvenin faydası var mı? 1 Ekim Dünya Kahve gününe özel kahveyle ilgili doğru bilinen yanlışları bir araya getirdik.

DHA

Kahve, kokusuyla tadıyla vazgeçilmez içeceklerimizin başında geliyor. Araştırmalara göre Türkiye'de kahve içme yaşı 12'ye düştü. Peki, kahvenin faydası var mı? 1 Ekim Dünya Kahve Günü nedeniyle kahveyle ilgili doğru bilinen 5 yanlışı bir araya getirdik.

DHA'ya açıklamalarda bulunan barista eğitimi veren Naim Koca, son 10 yılda kahve tüketiminin 3 kat arttığına dikkat çekti.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Kahvenin özellikle öğrenciler ve bilişim sektöründeki kişiler tarafından daha çok tüketildiğine dikkati çeken Koca, doğru bilinen yanlışları anlattı. Koca, kahveyle ilgili doğru bilinen yanlışları şöyle sıraladı:

1. En büyük yanlış, kahvenin uykusuzluk yaptığı yönünde. Aslında bir bardak koladaki kafein miktarıyla bir fincan kahvedeki kafein miktarı neredeyse birbirine yakındır.

2. Kahve, kalp ritim hızını arttırır. Dolayısıyla kan dolaşımı da hızlanır. Bu nedenle vücut içerisindeki organlar buna direnç gösterir. Ancak bu kafein miktarı vücutta depolanmaz."

3. Vücuttaki kafein, terleme veya idrar yoluyla 3 saat içerisinde vücuttan atılır. Üst üste kahve içmenin insana zarar verdiği yönündeki bilgi de yanlıştır."

4. Hayır, 3 saatlik bir zaman diliminde bırakıyorsanız, günde 4-5 tane kahve içebilirsiniz.

5. Zaten kahve, kalbinizden başlayarak vücuttaki bütün organların beslenmesini sağlar. Ancak burada çözülebilen değil, demlenebilen ya da pişebilen kahveleri tercih etmek mühimdir. Bu özelliklerde 3 çeşit kahve türü vardır. Bunlar; espresso bazlı içecekler, filtre kahve bazlı içecekler ve son olarak dünyada tek pişebilen özelliğe sahip olan Türk kahvesidir."

YABANCI KAHVEYE İLGİ TÜKETİM YAŞINI 12'YE DÜŞÜRDÜ

Global kahve zincirleri ile birlikte kahve tüketim yaşının düştüğünü kaydeden Koca, şu bilgileri paylaştı:

"Global kahve markalarıyla beraber Türkiye'de kahve içme yaşı 12'ye düştü. Bu noktada latte, cappucino, americano gibi Avrupai kahvelerin tüketiminin daha fazla olması rol oynuyor. Global kahve markaları, bu kahve türlerini daha çok satıyor. Hepsi de Türk kahvesinin önüne geçti diyebiliriz. Geçmiş yıllara baktığımızda, eski toplumlarda, bugün doğuya gittiğimizde akşamları insanların evinde bir sohbet kahvesi ortamı mevcut."