Kahveyi böyle içmek diş çürüğünü önlüyor

Genelde kahve ve çay ikilisinin dişlere zarar verdiği bilinir. Aslında kahvenin diş sağlığına oldukça faydalı olduğunu söyleyen uzmanlar, ölçülü olarak içilen koyu, şekersiz ve siyah kahvenin çürük oluşumunu durdurduğunu belirtti.

DHA

Çürük dişler herkesin sorunu. Peki, koyu kahvenin diş çürüğünü durduğunu biliyor muydunuz? Ramazan Bayramı'nda şeker tüketimine ve diş sağlığı açısından dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çeken Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı Set, "Ölçülü olarak koyu, şekersiz ve siyah kahve tüketiminin, diş sağlığına katkısı bulunmaktadır." dedi.

DHA'da yer alan habere göre Dr. Fatma Çiçekdağı Set, kahvenin dişlere etkisini anlattı.

GÜNDE 2 FİNCANDAN FAZLA TÜKETMEYİN

Rio de Janerio Federal Üniversitesi'nden Andrea Antonio danışmanlığında yapılan bir araştırmaya göre, ölçülü olarak içilen koyu, şekersiz ve siyah kahvenin aslında diş plağına neden olan bakterilerdeki biyofilmleri aktif olarak parçalayarak, çürük oluşumunun durdurulmasına katkı sağladığının tespit edildiğini belirten İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Dişçilik Hizmetleri Bölüm Başkanı Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı Set, şu bilgileri verdi:

"Ramazan Bayramı'nda bu şekilde tüketilen kahvelerin diş sağlığına faydaları bulunmaktadır. Ancak su tüketimini kısıtladığı için oruçluyken sınırlı bir şekilde tüketilmesinde fayda vardır. Rutin zamanlarda da günde 2 fincandan fazlasının tüketilmemesi gerekmektedir."

TATLI VE ASİTLİ İÇECEKLERDEN HEMEN SONRA DİŞLERİNİZİ FIRÇALAMAYIN

Ramazan'dan sonra rutin diş kontrollerinin yapılması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı Set, Ramazan'da ağız sağlığı için şunları önerdi:

"Tatlı ve asitli içeceklerin sıklıkla tüketildiği Ramazan Bayramı'nda; bu asitli içeceklerden hemen sonra dişlerin aşınmasını önlemek için fırçalamamak gerekir. Tercihen bu besinler tüketildikten sonra bir bardak ılık su içilmeli ve ağız bol su ile çalkalanmalıdır. Diş fırçalama için tükürüğün asit etkisini azaltması açısından en az 1 saat beklenmelidir. Ayrıca florürlü diş macunları da dişteki çürük sayısını azaltmaktadır. Tatlı tüketimi sonrasında ağza atılan bir parça peynir bazik olduğu için asit ortamı azaltır ve çürük oluşumu engeller. Kısacası oruçluyken, Ramazan Bayramı'nda ve normal rutinde tatlı ve asitli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak ağız ve diş sağlığı açısından gereklidir."

DİŞLERİ KORUMANIN YOLLARI

Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı Set, diş sağlığını korumak için ise şu uyarılarda bulundu:

"Bol su içmek hem ağızdaki yemek kırıntılarını gidermek hem de ağzın kurumasını önlemek açısından önemlidir.

"Ağız kokusunu gidermede etkili yiyeceklerden biri limondur. Limonlu ılık su da ağız ortamını ve boğazı temizlemek için yararlıdır.

"Tatlılarla birlikte bir miktar tarçın tüketimi de ağızda kalan gıdalarla üremeye başlayan bakteri gelişimini engelleyen bakteriostatik özelliği ile ağız kokusunu önler. Tarçın kabuğunda bulunan bir madde ağız kokusunu önlemektedir.

"Peynir ve süt ürünleri tüketmeye özen gösterin. Bu sayede doğal yolla dişlerinizin çürümesini engellemiş olursunuz. Peynirin içerinde bulunan kalsiyum, fosfor mineralleri, yağda eriyen A, D, E, K vitaminleri ve suda eriyen B2 maddesi ile ağızdaki asit oluşumunu önleyerek diş çürümelerini engelleyebilmektedir.

"Hızlı yemek yememek, lokmaları yavaş ve iyi çiğneyerek yemek de sindirime yardımcı olmaktadır. Böylece mide az yorulup gaz oluşumu da azaltılmış olmaktadır.

"Çay ve kahvenin fazla tüketimi daha az su tüketilmesine sebep olmaktadır. Bu da vücutta sıvı kaybına, tükürüğün azalmasına ve dolayısıyla ağız kokusunun da artışına sebep olmaktadır."