Kahverengi gözlüler yandı! Katarakt o rengi seçiyor...

Göz rengi göz hastalıklarına dair ipucu veriyor. Araştırmalara göre göz rengini belirleyen melanin oranı göz hastalıklarını belirliyor. Peki katarakt riski en fazla olan göz rengi hangisi?

Almanya'da yapılan ilginç bir araştırma medyanın gündeminde. Çeşitli göz hastalıklarının, göz rengi ile bağlantılı olduğu ve farklı renklerde göze sahip olanların, farklı hastalıkları meyilli olduğu belirlendi. Alman Oftalmoloji Derneği (DOG) uzmanları, Alman Sağlık Portalı'nda yaptıkları açıklamaları yayımladılar ve göz renginin hastalıklarda önemli ipucu verdiğini belirttiler.

MELANİN KONSANTRASYONU ETKİLİ

Göz, görme sistemleri ve hastalıkların teşhisi ile ilgili bilim dalı olan oftamoloji uzmanları, son yıllarda güneşin etkilerine ve göz- saç rengini belirleyen melanin konsantrasyonunun oranları ile ilgili araştırmalar yapıyor.

Köln Üniversitesi Hastanasi Oftalmoloji Merkezi Direktöre Claus Cursiefen, gözdeki melaninin her zaman kahverengimsi bir rengi olduğunu belirtti ve "Yeşil ile mavi gözlerde bu pigment azdır ya da yoktur" dedi.

Farklı melanin düzeyleri, farklı ışık kırılmalarına neden oluyor ve melanin pigmentinin azlığı gözlerin rengini açıyor. Albinizm hastalığının nedeni de melanin azlığı ve açık renk gözleri olan kişiler ışığa karşı daha duyarlı hale geliyor.

DÜŞÜK MELANİNİN SONUÇLARI

Düşük melaninin daha farklı sonuçları olabileceği belirtiliyor. Agrasif koroid tümörü ve uveal melanomun (göz tümörü) oluşma olasılığı düşük melaninli kişilerde önemli ölçüde artıyor.

Alman Oftalmoloji Derneği ve Essen Üniversitesi Göz Kliniği Direktörü Nikaloas Bechrakis "Avrupa kökenli insanlarda bu tür rahatsızlıklar, Asya ya da Afrika kökenli insanlara göre 20 ile 30 kat daha sık görünüyor" açıklaması yaptı.

RETİNA KİRAÇLENMESİ, KATARAKT

Yaşa bağlı retina kireçlenmesinin de açık renk gözlü hastalarda daha sık görüldüğü belirtilirken, koyu renk gözlü insanlarda katarakt oranı daha yüksek çıkıyor. Katarakt, kahverengi gözlü kişilerde, mavi gözlülere orana iki ile dört kat daha fazla görünüyor.

Bunun nedeni ise koyu renk gözün ön odasında sıcaklığın, koyu rengin ışığı fazla emmesi nedeniyle artması ve orada uzun süre kalması olarak açıklanıyor. Isıya bağlı olan katarakt, kaynakçılar için tipik bir meslek hastalığı olarak tanımlanıyor.

Ayrıca koyu renkli kişilerde kornea nakli ret reaksiyonu ve diğer komplikasyonların daha sık görüldüğü de belirtiliyor.