Kahvecilere kötü haber! Yan etkisi ansızın ortaya çıkıyor! Bana bir şey olmaz diyenler yakalanıyor

Kahvenin çeşidine göre kafein oranı da değişiyor. Peki, kafeinin yan etkilerini biliyor musunuz? Kafeinin yan etkileri ansızın vücudunuzu yarı yolda bırakabilir. İşte can yakan yan etkiler...

Kahve içtiğinizde kafeinin yan etkisi ansızın ruh halinizi değiştirebildiği gibi vücudunuzu da değiştiriyor. Kafein vücutta yaklaşık 4 saat kalıyor. Kafein miktarı, bireysel toleransa, yaşa, kiloya ve kafeine karşı hassasiyete bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. Bu yüzden hamileler ve ergenlik çağındaki gençlerin kafein tüketimini en aza indirmeleri tavsiye edilir. Kahveyle gelen kafeinin yan etkilerini sizler için derledik.

1. Baş dönmesi

Baş dönmesi de kafeinin bir yan etkisidir. Beyne giden kan akışını azaltır ve aynı zamanda en çok kullanılan ilaç şeklidir.

2. Uykusuzluk

Uykusuzluğun çeşitli türleri vardır. Kahve özellikle yatma saatine çok yakın bir zamanda veya aşırı miktarda tüketildiğinde, uykusuzluğa neden olma veya uykusuzluğu şiddetlendirmede gerçekten önemli bir rol oynayabilir.

3. Kaygı

Kafein ve kaygı arasındaki ilişki kişiden kişiye değişebilir. Adrenalinin salınmasını tetikler.

4. Kas dağılımı

Kafeinin kas liflerine zarar verdiği biliniyor. Bir vakada, bir kadında yaklaşık 565 mg kafein içeren 32 ons (1 litre) kahve içtikten sonra mide bulantısı, kusma ve koyu renkli idrar ortaya çıktı.

5. Sindirim sorunları

Bağırsaklarınızın hareket etmesine yardımcı olan bir sabah kahvesi içtiniz mi hiç ? Kafein mide asidi üretimine yardımcı olur. Kafein bir idrar söktürücüdür, yani idrar üretimini artırabileceği anlamına gelir. Daha önce de belirtildiği gibi, Kafein bağırsak hareketlerinizi artırır ve idrara çıkma ziyaretlerinizi daha sık yapmaya başlarsınız.

6. Sinirlilik

Çok fazla kafein sizi rahatsız edebilir. Kafein ruh hali değişimlerinizi artırabilir. Sizi de huzursuz edebilir.

7. Sinirlilik

Kafein kaygınızı artırır ve sizi gerginleştirir. Kafeinin özellikle panik bozukluğu olan hastalarda belirgin olan anksiyojenik ve panikojenik özelliklere sahip olduğu iddia edilmektedir.

8. Baş ağrısı

Kafeinin baş ağrıları üzerinde karmaşık etkileri olduğu biliniyor ve etkisi kişiden kişiye değişebiliyor. Kafein bazen baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olsa da bazı kişiler için baş ağrısını tetikleyebilir.

9. Sizi gerginleştirir

Kahve titremesi, çok fazla kafein aldıktan sonra hissettiğiniz hislerdir. Bu ilk etkiler ortadan kalkmaya başladığında kaçınılmaz çöküşten önce bunlar titreme, sinirsel enerji ve kalp çarpıntısı olabilir.

10. Yüksek tansiyon

Yüksek kafein alımının, sağlıklı kişilerde ve hafif yüksek kan basıncına sahip kişilerde egzersiz sırasında kan basıncını yükselttiği de gösterilmiştir.

11. Artan kalp atış hızı

Yüksek kafein alımı kalp atış hızının artmasına neden olabilir. Bir vaka çalışmasında, intihar girişiminde bulunmak amacıyla çok yüksek dozda kafein tozu ve tablet alan bir kadında çok hızlı kalp atışları, böbrek yetmezliği ve diğer ciddi sağlık sorunları ortaya çıktı.

12. Yorgunluk

Kafein, merkezi sinir sistemi uyarıcısı olduğundan yorgunlukla mücadele etmek ve uyanıklığı artırmak için yaygın olarak kullanılır. Bununla birlikte kafein, enerji ve uyanıklıkta geçici bir artış sağlayabilirken, uzun vadede yorgunluk sorunlarına da yol açabilir.