Kahve telvesi hangi tür bitkilerde kullanılır? Bahçıvanların 1 numaralı yöntemi

Kahve telvesi doğru kullanıldığında bitkilere can suyu olabilir. Sabah kahvelerinizi içerken bitkilerinizi de mutlu edebilirsiniz. Peki, kahve telvesi hangi tür bitkilerde kullanılır? Bahçesinde, balkonunda ekim yapanlara öneriler haberimizde...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Bahçeye ya da balkona meyve, sebze veya çiçek ekimi dönemi başladı. Bahçıvanların pratik yöntemleri bitkilerin daha verimli ve sağlıklı olmasını sağlıyor. Bunlardan biri de bitkilerde kahve telvesi kullanmak.

Kahve telvesinin faydalı olduğu bitkileri sizler için derledik. Çünkü kahve telvesi bitkiyi iyileştiriyor. Fakat kahve telvesini de kullanmanın püf noktaları bulunuyor.

KAHVE TELVESİNİN BİTKİLERE FAYDASI

Kahve telvesi toprağın iyileştirilmesine ve bitkilere besin sağlanmasına yardımcı olur. Potasyum ve fosfor gibi diğer temel besin maddelerinin yanı sıra bor, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum ve çinko gibi mikro besinlerin de kaynağıdır.

KAHVE TELVESİ HANGİ TÜR BİTKİLERDE KULLANILIR?

Açelya, yaban mersini, ortanca, orman gülleri ve gül gibi asidik seven bitkiler, bitkilerin tabanına kahve telvesi dökülebilir.

Kahve telvesinden yararlanabilecek sebze bitkileri arasında havuç, salatalık, biber, patates ve turp bulunur. Domates bitkilerinin kahve telvesi kullanımından fayda sağlayıp sağlamadığı kesin değildir.

HANGİ BİTKİLER KAHVE TAHVELERİNİ SEVMEZ?

Kahve telvesi nemi koruduğu için kaktüsler ve sulu meyveler gibi daha kuru toprağı tercih eden bitkilerde kullanmaktan kaçının. Kuşkonmaz, pancar, sardunya, lavanta, biberiye ve örümcek otu gibi alkali toprağı tercih eden bitkilerde telve kullanmaktan kaçının.

İÇ MEKAN BİTKİLERİ İÇİN KAHVE TAHVELERİ

Asitli toprağı tercih eden ev bitkileri kahve telvesi kullanımına daha uygundur. Aloe vera, orkide ve pothos üzerinde kahve telvesi kullanmaktan kaçının. Çok az miktarda toprağı doğrudan tencereye serpin veya ekimden önce saksı toprağına iyice karıştırın. Bitkilerinizi sulamak için su ve kahve telvesinden yapılmış sıvı gübre de kullanabilirsiniz.

BİTKİLER İÇİN KAHVE TAHVELERİ NASIL HAZIRLANIR?

Bahçıvanlar çoğunlukla demlenmiş kahve telvesi kullansa da taze kahve telvesi de kullanılabilir. Küf oluşumunu engellemek için zeminin çok ıslak olmadığından emin olun. Kuruyan zeminler sıkışarak suyun ve gübrenin toprağa verilmesini engelleyebilir.