Kahvaltının vazgeçilmezi çeçil peyniri sofraya gelmek için birçok aşamadan geçiyor

Kışın kahvaltı sofralarını süsleyen ''çeçil'' peyniri sofralara gelmek için birçok aşamadan geçiyor. Peki, çeçil peyniri nasıl yapılıyor? Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır yörelerinde meşhur olan çeçil peyniri, ineklerin sütlerinin kaynatılmasıyla yapılıyor. İşte usta ellerden meşhur çeçil peyniri tarifi...

AA

Çeçil peynirinin lezzetini bilen bilir. Hem tadıyla hem de görüntüsüyle kahvaltılarda iştah kabartan çeçil peyniri geleneksel yöntemlerle yapılıyor. Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır yöresinde, kışın kahvaltı sofralarını süsleyen "çeçil" peyniri için hazırlıklar başladı. Peki, çeçil peyniri nasıl yapılıyor?

AA'da yer alan habere göre Ağrı'nın Tutak ilçesindeki köylerde, doğal ortamda beslenen ineklerin sütünden hazırlanan çeçil peyniri için kazanlar yakıldı.

ÇEÇİL PEYNİRİ TARİFİ

Yöre kadınları, ilk olarak ineklerden sağdıkları sütü makineden geçirerek kaymağından ayırıyor. Bu işleminin ardından yağından arındırılan süt, mayalanarak bir saat dinlendiriliyor.

Yakılan tandır ve ocaklardaki kazanlara doldurulan süt burada yarım saat kaynatıldıktan sonra, kadınlar tarafından tel tel olana kadar zorlu yoğurma işleminden geçiriliyor.

KAHVALTI SOFRALARINI SÜSLÜYOR

Tuluklara basılarak kış için hazır hale getirilen peynir, bu meşakkatli yolculuğun ardından kışın kahvaltı sofralarını süslüyor.

Çeçil peynirinin yoğun üretildiği İsaabat köyünden Harika Kılıç, peynirin yapılmasını aile büyüklerinden öğrendiğini ve bunun emek gerektiren bir iş olduğunu söyledi.

Çeçilin diğer peynirlerden farklı ve çok lezzetli olduğunu ifade eden Kılıç, şöyle konuştu:

"Tandırdaki kazanlarda sütü kaynatıp yoğurduktan sonra çeçil peynirini üretiyoruz. Peynirin yapımı çok zor. 30 yıldır yaptığım için artık bana çok kolay geliyor. Bu peyniri hem yiyoruz hem de satıyoruz. İneği olan herkes bu peyniri yapabiliyor. Bu peynirin özelliği yağsız olmasıdır. Çok lezzetli ve tuzunu aldıktan sonra daha da güzel oluyor. Bu peyniri kış için bidonlara bırakıyoruz. Peynire talep çok fazla, yetiştiremiyoruz. İstanbul, Ankara ve Konya başta olmak üzere her yerden talep var."

"KENDİMİZE YETECEK KADARINI ALIP DİĞERLERİNİ DE SATIYORUZ"

Vildan Kılıç da köyde gündelik işlerin yanı sıra inek sütünden peynir çeşitleri ve yağ üretmek için çalışmaya devam ettiklerini anlattı.

2 AY TUZLU SUDA BEKLİYOR

Çeçil peynirinin kilosunu 25 liradan sattıklarını aktaran Kılıç, çeçil peyniri tarifini şu şekilde anlattı:

"Kazanlarda kaynattığımız süte şekil vermek birkaç saatimizi alıyor. Peyniri 2 ay tuzlu suda bırakıyoruz. Köyde yaşayan herkes kışın tüketmek için bu peyniri yapıyor. Dedelerimiz ve babalarımızdan bize kalan bu geleneği sürdürüyoruz. Çeçil peyniri isteğe göre tuzlu ve tuzsuz olarak yapılıyor. Birçok yerden sipariş alıyoruz. Kendimize yetecek kadarını alıp diğerlerini de satarak aile ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyoruz."