Ağızda hemen dağılan poğaça kahvaltı sofralarınızı mis gibi kokutacak. Peki mayalı poğaça nasıl yapılır? İşte yanıtı...
KAHVALTILIK YUMUŞACIK MAYALI POĞAÇA İÇİN MALZEMELER
Hamuru İçin;
1 paket yaş maya
4 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1,5 tatlı kaşığı tuz
7 su bardağı un
Üzeri için;
Yumurta sarısı
Susam
YAPILIŞI
Yoğurma kabına ılık su, ılık süt, yaş maya ve şekeri alıp çırpıcı ile karıştırarak mayanın erimesini sağlayalım. Mayanın daha iyi kabarması için, su ve süt karışınca, el yakmayacak düzeyde ılık olması gerekiyor.
Üzerini streç film ile örtelim ve 10 dakika bekletelim.
Ardından sıvı yağ, yumurta ve tuzuda ekleyerek karıştıralım.
Unu azar azar ekleyip yoğurmaya başlayalım. Önemli olan unu az miktarlarda ekleyerek, yavaş yavaş iyice yoğurmak.
Hamurumuzu unladığımız tezgahın üzerine alarak bir süre daha yoğuralım.
Yoğurduğumuz hamuru tekrar yoğurma kabına alarak üzerini streçleyelim ve 1 saat kadar dinlenmeye bırakalım.
Mayalanan hamurumuzun üzerini açıp bir kaç kez daha yoğurarak havasını çıkartalım.
Ardından yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, elimizde yuvarlayalım ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim.
Üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serptikten sonra 20 dakika kadar daha bekletelim.
Daha sonra 180 derece fırında pişmeye bırakalım. Pişme süresi fırına göre değişebilir ama 20-25 dakika kadar bir sürede pişecektir. Ben bu ölçülerle 16 adet poğaça elde ettim.
Puf puf kabaran, yumuşacık poğaçalarımız hazır. İster kahvaltılarda ekmek yerine yapabilirsiniz ya da çocuklar için arasına peynir, domates gibi kahvaltılıklar ekleyerek de, sandviç gibi servis edebilirsiniz.
Mini mini sandviçler hazırlayabileceğiniz, kolay ve lezzetli poğaça tarifimizi çok beğeneceksiniz. Arasına arzunuza söre malzemelerle sandviçler hazırlayabileceğiz, kahvaltılık poğaça tarifini mutlaka denemenizi tavsiye ederim.